Adventní Cheesecake s pistáciemi
Adventní Cheesecake s pistáciemi

Adventní Cheesecake s pistáciemi

Adventní Cheesecake s pistáciemi

Dokonalý cheesecake, který je chutný a zdravý zároveň? Žádný problém! Pusťme se do toho.

Obsah

Agávový sirup pochází z polopouštní rostliny agáve, která roste v Americe. Je mimořádně odolná. Najdeme ji zejména v poušti, ale často roste i v drsných horských podmínkách, kde teploty často klesají pod - 25 stupňů Celsia. Nejlépe se však této rostlině daří v Mexiku.

Sirup z agáve je přírodní nerafinované sladidlo, které je vhodné pro lidi trpící nadváhou a také při různých redukčních dietách, jelikož nestimuluje slinivku k vylučování inzulínu tak jako ostatní cukry. Má nízký glykemický index a po konzumaci nedochází ke zvýšení hladiny krevního cukru tak rychle jako například po konzumaci medu či bílého cukru.

Oříšky typické nazelenalé barvy - pistácie, jsou velmi dobře stravitelné a mají výbornou chuť. Jde o velmi odolnou rostlinu, nakolik dokáže přežít v teplotních rozdílech - 10 až + 48 stupňů Celsia, přičemž však jde o suchomilné rostliny, pro které je ideální oblast na růst lokalita s intenzivním slunečním zářením a suchou půdou.

Pistácie obsahují vitamíny, zejména však vitamin B podstatný pro správné fungování nervové soustavy a svalových tkání, také vitamin A a E, které přispívají ke zdravé detoxikaci organismu. Také obsahují hořčík, mangan, beta-karoten a antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí.

Potřebujeme

  • 200 g bezlepkových sušenek
  • 50 g kokosového oleje
  • 2 PL BIO Agávový sirup
  • 200 g 12% zakysané smetany
  • 500 g tvarohu
  • 2 odměrky (2 x 30 g) Micellar Caseinu, příchuť vanilka-limetka
  • vanilkový extrakt
  • nasekané pistácie
  • 1 PL kokosové mouky
  • 2 vejce
  • 3 limetky
  • 2 odměrky stévie

Postup

Rozdrcené bezlepkové sušenky smícháme s rozpuštěným kokosovým olejem a vzniklou hmotu namačkáme na dno formy na pečení. Dáme do lednice odležet.

Připravíme si krém smícháním tvarohu, zakysané smetany, vajíček a Micellar Caseinu. Krém dosladíme Agávový sirupem, Stevieho a ochutíme vanilkovým extraktem podle chuti. Přidáme šťávu a kůru z limetky.

Pokud se Vám bude krém zdát příliš řídký, přidejte kokosovou mouku nebo více Micellar Caseinu na zahuštění. Vzniklý krém nalijeme na vytvořen sušenkový základ a necháme chvilku odpočinout (cca 5 minut).

Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 60 minut ve vodní lázni. Pečeme ho v něm proto, aby krém nepopraskal, nezhnědne nebo se příliš nevysušil a zároveň díky pečení ve vodní lázni dochází k lepšímu propojení použitých surovin.

Po dopečení cheesecake posypeme pistáciemi a po vychladnutí ho dáme ztuhnout do lednice.

Dobrou chuť!