Alergeny v potravinách a jejich rozdělení
Alergeny v potravinách a jejich rozdělení

Alergeny v potravinách a jejich rozdělení

Alergeny v potravinách a jejich rozdělení

Potravinovým alergenům se může stát libovolná potravina. V Evropě však máme 14 potravinových alergenů, které jsou nejrizikovější - proto jsou předmětem legislativy o označování.

Obsah

Pro jejich lepší poznání je pod tímto článkem tabulka alergenů a pomůže vám i důkladné čtení etiket nakupovaných potravin.

Potravinová alergie

Potravinová alergie je stav, při kterém určité potraviny, dokonce i v malém množství, vyvolávají abnormální imunitní reakci. Je třeba poznamenat, že z většiny alergií, které se projevují v kojeneckém období, děti vyrostou.

K základním projevům alergie na jídlo patří bolest hlavy, otok jazyka, úst, obličeje, dušnost, bolesti břicha, zvracení, průjem, kopřivka, vyrážka, anafylaxe.

Ideální prevence a léčba potravinové alergie je vyhýbání se problematickým potravinám

Pseudoalergie (nepravá alergie)

Často se s alergií mýlí potravinová intolerance. Intolerance (nesnášenlivost) nemá však nic společného s imunitním systémem, je odpovědí trávicího systému a reakcí antigenů. Nepřiměřená reakce na jídlo může nastat i když tělu chybí některé trávicí enzymy.

žena s alergiou

Jak žít s alergií či intolerancí

Nejlepším způsobem jak zabránit alergické reakci je znát potraviny, které ji způsobují a vyhýbat se jim. Při potvrzené alergii, netoleranci či nesnášenlivosti některých potravin dnes naštěstí existuje několik řešení:

  • Alergici na bílkovinu lepek mohou mouku s obsahem lepku nahradit moukou pohankovou, rýžovou, hrachovou, kukuřičnou, bezlepkovými moučnými směsmi.
  • V případě alergie či intolerance na mléko a výrobky z něj, kdy tělo neprodukuje dostatek enzymu laktáza, si můžete klidně vychutnat bezlaktózové výrobky (například chutný bezlaktózovou proteinový nápoj LactoFree obsahující více než 90% bílkovin). Kravské mléko vděčně nahradí např. sójové, rýžové, pohankové, kokosové, kozí, ovčí apod.
  • Lidem s různými typy alergií, histaminovou intolerancí a poruchami imunity pomůže metylsulfonylmetan - přirozená forma organické síry (přípravek MSM obsahuje čistou organickou síru pro maximální vstřebatelnost a účinnost).
  • Doplňování enzymů potřebných na štěpení látek z potravy.
  • Při alergiích na korýši, měkkýši, ryby je řešením veganství. Pokud pravidelně cvičíte, ani v tomto případě nezapomínejte na doplňování kvalitních proteinů ve veganské kvalitě.

HLAVNÍ POTRAVINOVÉ ALERGENY

ARAŠÍDY a výrobky z nich

Plody luštěniny podzemnice olejné jsou základem pro arašídový olej, arašídové máslo, arašídovou mouku; přidávají se do sušenek, koláčů, dezertů, omáček

HOŘČICE a výrobky z ní

Hořčičná semena jsou základem nejen pro hořčičnou pastu, ale i přísada do prášků, marinád, omáček, salátových dresingů, polévek, chleba, masných výrobků

KORÝŠI a výrobky z nich

Patří sem krabi, mořští raci, krevety, humři; přidávají se do salátů, jsou základem krevetové pasty

MĚKKÝŠI a výrobky z nich

Měkkýši (mušle, hlemýždě, kalamáry, surmovky) se používají samostatně a jako přísada do polévek a omáček

MLÉKO a mléčné výrobky (včetně laktózy)

Mléko v másle, sýrech, smetaně, jogurtech, zmrzlině, proteinových prášcích; často se přidává do cukrovinek, čokolády, práškových polévek a omáček

OBILOVINY obsahující gluten

Pšenice, žito (žito), oves, ječmen, špalda, kamut.

Mouka z nich je v chlebu, pečivu, koláčích, směsích na pečení, cestách, strouhance, těstovinách, kuskus, ale i cukrovinkách, masných výrobcích, omáčkách, polévkách, smažených jídlech zaprášených moukou

OŘECHY a skořepinové plody

Mandle, lískové oříšky, pistácie, vlašské ořechy, kešu ořechy, para ořechy, pekanové ořechy, Makadamie ořechy; vyrábějí se z nich oleje a prášky; přidávají se do chlebů, omáček, sušenek, dezertů, zmrzliny, mandle jsou základem marcipánu

OXID siřičitý

V koncentraci více než 10 mg / kg a 10 mg / l, vyjádřeno jako SO2;

používaný jako antioxidant a konzervační látka, např. v sušeném ovoci, víně, výrobcích z brambor, masných výrobcích, nealko nápojích;

přirozeně se vyskytuje při výrobě vína a piva

RYBY a rybí výrobky

Přidávají se do pizzy, pochutin, salátových dresinků, omáček, worcesterské omáčky

SEZAM

Základ pro sezamový olej a tahini; často přítomné v chlebu, na houskách, v tyčinkách, salátech

SÓJA

Základ pro sójovou mouku, sýr tofu, Miso pastu, omáčky, sójové proteiny, některé dezerty, zmrzlinu a mnohé vegetariánské výrobky

VEJCE a výrobky z nich

Vejce bývají v pečivu, koláčích, některých masných výrobcích, majonéze, salátech, těstovinách, omáčkách, některé pečivo se glazuje vajíčkem

LUPINA

Druh luštěniny z čeledi bobovitých; semena se drtí na mouku, která se používá do některých druhů chleba, pečiva a těstovin

CELER a výrobky z něj

Patří sem stopky, listy a semena celeru; přidává se do kořenících směsí, salátů, některých masných výrobků, polévek, bujónů