"převlékáme" produkty  nový dizajn nové etikety

Rostlinný protein může být lepší než živočišný na budování svalů
Rostlinný protein může být lepší než živočišný na budování svalů

Rostlinný protein může být lepší než živočišný na budování svalů

Rostlinný protein může být lepší než živočišný na budování svalů

Výzkum publikovaný v roce 2019 v časopise American Journal of Clinical Nutrition dokazuje, že rostlinné bílkoviny budují svalovou hmotu stejně dobře jako maso. Je to hlavně proto, že rostlinné bílkoviny neobsahují tolik škodlivých složek.

Maso totiž obsahuje i složky, které jsou škodlivé pro naše zdraví. Jako příklad uvedeme antibiotika, hormony, nasycené tuky, cholesterol, heterocyklické aminy. Také obsahuje kontaminanty, vysoké hladiny kovů, včetně mědi a arzenu. Právě tyto škodlivé prvky zvyšují záněty v těle a podporují vznik různých nemocí. A to není vhodné pro naše zdraví. Studie také potvrdila, že neexistují žádné rozdíly v svalové hmotě na základě stravovacího stylu. Lidé, kteří jedí většinou luštěniny, mají bílkovinný užitek stejný jako ti, kteří jedí výhradně červené maso.

Rostlinné proteiny budují svalovou hmotu stejně dobře jako živočišné proteiny.

Zdravotní benefity rostlinných proteinů

Rostlinná strava je bohatá na antioxidanty a poskytuje široké spektrum vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných živin. Pouze rostliny jsou primárním zdrojem všech minerálů v naší stravě. Minerály se z půdy transformují a zabudují do potravin prostřednictvím rostlin. Jediný důvod, proč živočišné potraviny obsahují jakékoliv minerály, je, že zvířata také konzumují rostliny. Rostliny jsou naším jediným zdrojem vlákniny, které se v našich střevech vážou s tukem, cholesterolem a škodlivými látkami ze životního prostředí, které vylučují z těla ven. Vláknina nás také chrání před rakovinou střev.

Rostlinné potraviny jsou bohatým zdrojem fytochemikálií, které chrání naše endotelové buňky (vnitřní výstelka cév a dutých orgánů). Tyto buňky hrají důležitou roli při udržování elasticity a dilatace (chorobné rozšíření orgánu v těle) našich cév tím, že produkují plyn nazývaný oxid dusnatý. Zdraví a výkon těchto buněk určují typy potravin, které jíme. Nasycené živočišné tuky, stejně jako rafinované rostlinné oleje, jsou dva faktory, které poškozují tyto buňky. Když se tyto buňky poškodí, krevní cévy ztuhnou, zapálí se a zhoršují průtok krve.

Rastlinné proteíny

Které potraviny obsahují nejvíce rostlinných proteinů?

Z hlediska pestrosti a vyváženosti stravy je obecněpro každého prospěšné střídat živočišné zdroje bílkovin s rostlinnými proteiny. Ke zlepšení stravovacích návyků přispěje pravidelné konzumování potravin jako jsou vejce, luštěniny, ořechy, fazole, zelenina, či mořské plody. Rostlinné proteiny navíc přispějí i k budování svalové hmoty a celkové síly.

Nejvíce bílkovin na 100 gramů najdeme v těchto potravinách:

  • Dýňová semínka natural (37 gramů),
  • konopná semínka (31-34 gramů),
  • čočka (24-25 gramů),
  • fazole (21-23 gramů),
  • mandle (20 gramů),
  • cizrna (19 gramů),
  • oves (17 gramů),
  • bio špalda loupaná (15 gramů),
  • vlašské ořechy (15 gramů),
  • quinoa (12-15 gramů),
  • tofu (12 gramů),
  • růžičková kapusta (3-4 gramy),
  • brokolice (3 gramy).

Další zdroje rostlinných bílkovin

Člověk by měl denně přijmout 1-2 gramy bílkovin na každý kilogram své hmotnosti. Pro aktivní lidi, zejména ty co si chtějí budovat svalovou hmotu, platí spíše ta horní hranice. Pro maximální budování svalstva i trochu víc. Když si vezmeme v úvahu, že obsah bílkovin například v luštěninách se pohybuje okolo 10-25 g na 100 g (po tepelné úpravě tato hodnota ještě klesá), museli bychom je sníst opravdu velké množství.

Pokud Vám nevychází rovnice (2 gramy na kilogram hmotnosti), bílkoviny můžete doplnit kvalitním rostlinným vegánskym proteinom. Obsahuje až 21 gramů kvalitních bílkovin v jedné dávce. Zdrojem bílkovin jsou čistě rostlinné zdroje - hrášek, konopí a rýže. Navíc je obohacen o rostlinné aminokyseliny BCAA, obsahuje vitamíny skupiny B (včetně vitamínu B12) a vitamín D3. Právě vitaminy D3 a B12 bývají nedostatkovými vitamíny u veganů, protože se přirozeně nenacházejí v rostlinné stravě. Můžete si ho dát po cvičení, před spaním jako druhou večeři, nebo i jednoduše přidat do nějakého jídla (vločky, jogurt, ...) a obohatit tak výživovou hodnotu jídla.

Velmi chutným zdrojem rostlinných bílkovin může být i hrášková fit polévka, kterou si jednoduše připravíte za 2 minuty. V jedné polévce dodáte tělu až 14 g bílkovin a 8 g vlákniny. Hrášková krémová polévka je také vhodná při redukci tělesné hmotnosti, jako náhrada jídla a na udržení přirozené svalové hmoty. Příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Je vhodná jako plnohodnotná náhrada jídla, např. jako rychlý oběd, večeře nebo zasycení během výletu.

Hrášková fit soups polievka plná vlákniny

Když zvážíme, co již víme o škodlivých účincích živočišných bílkovin z mnoha studií, ukazuje se, že neexistuje žádná nevýhoda při používání rostlinných bílkovin na budování svalů. Je jasné, že rostlinné bílkoviny jsou mnohem lepší a zdravější zdroj bílkovin. Zejména pro lidi, kteří chtějí získat svaly a musí konzumují vysoké množství bílkovin.