Klouby a kloubní výživa
Klouby a kloubní výživa

Klouby a kloubní výživa

Klouby a kloubní výživa

S vekom sa opotrebenie kĺbov zvyšuje, najmä u športovcov a ľudí ťažko fyzicky pracujúcich. Ale aj ľudia so sedavým zamestnaním majú problémy v dôsledku nedostatočného pohybu, zlého a dlhého sedenia.

Obsah

Chondroitin, glukosamin a další látky vyvolávají efektivní obnovu kloubních lůžek a chrupavek a zlepšení celkové pohyblivosti. Dochází k obnově hladkého povrchu kloubních ploch a lůžek ak odstranění dlouhodobých bolestí.

Jaké látky chrání a regenerují naše chrupavky?

Glukosamin je látka, ze které si organismus vytváří strukturální složky kloubních chrupavek. Množství glukosaminu vytvářeného v organismu s věkem klesá, což způsobuje, že chrupavky kloubů se opotřebovávají. Dodání glukosaminu do organismu chrání, regeneruje povrchy kloubů a má také výrazné protizánětlivé účinky.

Někteří lidé věkem ztrácejí schopnost vytvářet dostatečné hladiny glukosaminu. Následkem je, že chrupavka ztrácí svoji schopnost chovat se pružně a tlumit nárazy. V postižených kloubech dochází ke značnému poškození chrupavky, po kterém následuje ztuhlost, bolesti, deformace a omezení pohybu v kloubech.

Začátek osteoartrózy může být nenápadný - ranní ztuhlost kloubů.

Chondroitin chrání klouby před poškozením tím, že stimuluje produkci hlavních složek kloubní chrupavky, přitahuje a váže vodu.

MSM (methylsulfonylmetan) je zdrojem organicky vázané síry. Nedostatečné hladiny biosíry v organismu mohou vést k neschopnosti organismu obnovovat poškozené tkáně, protože síra je důležitá při produkci kolagenu a obnově struktury poškozených tkání.

MSM také hraje důležitou roli při zmírňování bolesti způsobené zánětem, reguluje přesun tekutiny ve tkáních udržováním pružnosti buněčných membrán, což je důležité pro zmírnění otoků.

Pankreatické enzymy po jejich užití 1 hodinu před jídlem se vstřebávají z trávicího traktu a po vstřebání do krve se krevním oběhem dostávají do tkání a orgánů poškozených zánětem - regulují a optimalizují průběh zánětu tím, že jsou schopny štěpit látky vznikající při zánětu, které poškozují a umožňují šíření zánětlivé reakce.

Jako proteolytické enzymy štěpící bílkovinné molekuly účinně likvidují mediátory zánětu, které jsou převážně bílkovinné povahy. Urychlují také vstřebávání otoků a zlepšují prokrvení v postižené oblasti. Tím se urychlí regenerace poškozené tkáně.

Jak pečovat o klouby?

  • Zhubněte: nadváha způsobuje nadměrné zatížení kloubů, které vede k jejich postupnému ničení.
  • Pohybujte se: ravidelný pohyb je pro zachování hybnosti kloubů to nejlepší.

  • Jezte s rozumem: Zapomeňte na polotovary. Do jídelníčku zařaďte obiloviny, luštěniny, ovoce a zeleninu, maso, ryby a mléčné výrobky.
  • Vyživujte klouby: Zvyšte příjem vápníku a vitamínu D a K. Na to by měli myslet lidé s nadměrnou fyzickou zátěží, ať už v práci nebo při sportu.
  • Pijte: Málo vody způsobuje zvýšenou únavu, poruchu ledvin, ale také bolest kloubů.
  • Seďte rovně.
  • Nepodceňujte zranění: pokud si zraníte klouby, nepodceňujte to. Úraz může přejít do nezvratné traumatické změny, například do osteoartrózy.
  • Pozor na myš: častými pohyby myši u počítače se ničí klouby i šlachy.

Jak se správně stravovat?

  • Pětkrát denně ovoce a zeleninu.

  • Omezte jídla z bílé mouky, s obsahem cukru a průmyslově zpracované polotovary
  • Z olejů používejte rostlinné za studena lisované s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin - Omega-3
  • Snižte příjem bílkovin z masa a uzenin
  • Dbejte na bohatý přísun vitamínů
  • Čerstvé domácí produkty
  • Polovinu denní stravy by měla tvořit syrová strava
  • Jezte mořské ryby
  • Vypijte během dne dva až tři litry tekutin