2x protein + shaker gratis

Co je kyselina pantothenová?

Kyselina pantotenová, známá také jako vitamín B5, je vodou rozpustný vitamín, který patří do skupiny vitamínů B. Je nezbytná pro správnou funkci metabolismu energie a jeho tvorbu. Podílí se na syntéze koenzymu A, který je klíčový při rozkladu sacharidů, tuků a bílkovin. Zároveň se tento vitamín využívá také v kosmetickém průmyslu, díky svým příznivým účinkům na pokožku a vlasy. Zjistěte, jaké má vitamín B5 účinky, kdy jej užívat či v jakých potravinách jej můžete najít.

Jaké účinky má kyselina pantotenová?

Kyselina pantotenová účinky jsou širokospektrální a pozitivně ovlivňují naše zdraví. Mezi nejdůležitější z nich patří podpora metabolismu energie, čímž se snižuje stres a vyčerpání. Kromě toho má kyselina pantotenová blahodárné účinky na akné ale i množství jiných, které si zde blíže rozebereme.

  • Podpora metabolismu energie – je nezbytná pro tvorbu koenzymu A, který přeměňuje tuky, sacharidy a bílkoviny na energii. To zajišťuje správné fungování svalů, mozku a celého těla.
  • Zmírnění stresu – přispívá k tvorbě stresových hormonů v nadledvinkách, které tělu pomáhají překonávat psychickou i fyzickou zátěž.
  • Podpora nervového systému – zkvalitňuje komunikaci mezi nervovými buňkami, čímž příznivě ovlivňuje paměť, koncentraci a celkovou duševní pohodu.
  • Podpora syntézy hormonů – podílí se na syntéze cholesterolu, mastných kyselin či steroidních hormonů.
  • Podpora tvorby červených krvinek – zajišťuje správnou funkci krevního oběhu a okysličování buněk, čímž přispívá k celkovému zdraví organismu.
  • Zdraví pokožky – je přítomna při regeneraci buněk, čímž podporuje hojení ran, snižuje výskyt akné, snižuje vznik kožního zánětu, minimalizuje produkci kožního mazu a zlepšuje hydrataci pokožky.
  • Silnější vlasy a nehty – podporuje tvorbu keratinu, což je základní stavební prvek vlasů a nehtů, a tím se snižuje jejich lámavost a vypadávání.

Kyselina pantotenová v potravinách

Kyselina pantotenová se v potravinách přirozeně vyskytuje a určitě byste si ji měli zařadit do svého jídelníčku. Díky jejím blahodárným účinkům na metabolismus, pokožku či vlasy, je pravidelná konzumace potravin s jejím bohatým obsahem více než vhodná a důležitá. No doplnit ji můžete i konzumací výživových doplňků.

  • Maso a vnitřnosti (zejména játra a ledviny) – hovězí játra, krůtí játra, kachní játra, kuřecí játra, kuřecí maso, kachní, krůtí, hovězí, ryby
  • Vejce
  • Kvasnice
  • Mléčné výrobky – mléko, jogurt
  • Sušená syrovátka
  • Luštěniny – cizrna, čočka, hrách, sójové klíčky, fazole
  • Semínka a ořechy – slunečnicová semínka, sezamová semínka, arašídy
  • Zelenina – brokolice, kapusta, květák, zelí, meloun, brambor (i sladká brambor)
  • Celozrnné obiloviny a výrobky – hnědá rýže, ovesné vločky, celozrnný chléb.

Kdy užívat kyselinu pantotenovou?

Měli byste vědět, že zejména diabetici potřebují vyšší dávky tohoto vitamínu, ale také i lidé se zvýšeným stresem, sportovci, lidé s chronickou únavou, osoby s problémy pokožky či vlasů, ale také těhotné a kojící ženy. Její užívání závisí na individuálních potřebách, ale optimální dávka je 6 mg denně. Kdy je tedy důležité kyselinu pantotenovou užívat?

  • Ráno nebo dopoledne a během jídla
  • Před fyzickou aktivitou
  • Při pociťování zvýšeného stresu či duševní zátěže
  • Při zvýšené únavě – užívání je důležité také při zvýšené únavě, kde se může objevit riziko vzniku podrážděnosti či chronické únavy
  • Při problémech s pokožkou – užívání je klíčové, trpíte-li například akné, nadměrně suchou pokožkou nebo máte různá zranění či záněty.
  • Při lámání nehtů
  • Při lámání nebo vypadávání vlasů
  • Při oslabené imunitě
  • Pokud jste diabetik.