Věděli jste, že kardiovaskulární a mozkově cévní onemocnění patří mezi nejčastější příčiny smrti? V lidském těle se nachází tolik cév, že by mohli obejít naši Zemi na rovníku až dvakrát. Pokud bychom sečetli délku všech žil, cév a tepen v našem těle, tak bychom dostali číslo 100 000 kilometrů. Proto je velmi důležité starat se o svůj krevní oběh v jakémkoli věku. Naštěstí máme v dnešní době k dispozici systémové enzymy, které podporují zdravý krevní oběh. Jedním z nich je enzym nattokináza, na který se podrobněji podíváme v následujících řádcích.
Klenot mezi enzymy
Nattokináza je enzym izolován z tradiční japonské fermentované sóji Natto. Tento enzym je čistě přírodního charakteru a získává se pomocí bakterie Bacillus subtilis natto. Sice tento enzym pochází ze sóji, je obtížné ho nalézt v sójových produktech. Nattokináza je používána pro různé účely v lidové, tradiční medicíně, přičemž v Japonsku se používá již více než 2000 let. Dokonce výzkumy ukazují, že právě zvýšená konzumace sýra natto, který je přirozeným zdrojem nattokinázy, statisticky souvisí s nižším počtem úmrtí způsobených ucpáním cév.
Pro koho je enzym nattokináza určen?
Pro každého, kdo se zajímá o své zdraví – zejména o zdraví cév v mozku a srdci.
Důležité si je uvědomit, že zdraví máme jen jedno a proto se o něj musíme dostatečně starat. Netřeba podceňovat již první příznaky a začít problém řešit hned. Myslete na prevenci už teď a těšte se z dlouhého života.
Nattokináza a krevní sraženiny
Sraženiny v krvi mohou vznikat shlukováním krevních složek nebo lipidů. Pokud se zhoršený stav cév dlouhodobě neřeší, sraženiny se zvětšují a brání průtoku krve v ní. Následkem může být nedostatečný přenos kyslíku a živin do cílových orgánů v těle. Nejvážnějším stádiem je odtržení krevní sraženiny ze stěny cévy. Sraženina následně putuje po krevním systému až dokud nenarazí na úzké místo cévy, ucpe ji a způsobí zastavení průtoku krve. Tento stav již známe jako infarkt.
Studie dokonce potvrzují, že nattokináza má při „rozpouštění“ sraženin v cévách silnější účinek na rozbití trombu než plazmin, který v našem organismu přirozeně působí proti tvorbě sraženin.