Proč byste měli pít zelený čaj? Účinky, o kterých jste ještě neslyšeli
Proč byste měli pít zelený čaj? Účinky, o kterých jste ještě neslyšeli

Proč byste měli pít zelený čaj? Účinky, o kterých jste ještě neslyšeli

Proč byste měli pít zelený čaj? Účinky, o kterých jste ještě neslyšeli

Zelený čaj je znám už celá staletí. Je ceněn jako léčivé tonikum již více než 4 000 let. I moderní výzkum potvrdil, že zelený čaj má opravdu mnoho vlastností prospěšných zdraví.

Obsah

Obsahuje velké množství antioxidantů, má blahodárný vliv na lidské zdraví. Snižuje riziko vzniku rakoviny, odbourává tuky a zlepšuje fungování mozku, i toto jsou účinky zeleného čaje.

Něco z historie

Zelený čaj, někdy označovaný také jako nejzdravější nápoj na planetě Zemi či čaj bohů nebo čaj věčného života, pochází z Číny, kde jej znají již déle než 5000 let. Jedna z legend, která zmiňuje jeho přípravu, je z roku 2737 před naším letopočtem. Legenda říká, že k přípravě zeleného čaje došlo poprvé naprostou náhodou a to tak, že císař Shen Nonga ohříval vodu a do nádoby mu spadly čajové listy.

Vzniklý odvar však svým aroma ovládl celou místnost, a tak se císař rozhodl nápoj ochutnat. Vynikající chuť císaře ohromila stejně jako i příval energie, který pocítil po jeho vypití. Velmi dlouhé období takto zvykli připravovat čaj jen na území čínského císařského dvora, avšak později nastalo rozšíření zeleného čaje i do dalších vrstev společnosti, což ve výsledku způsobilo zakládání prvních čajoven.

Jak se zelený čaj vyrábí?

Zelený čaj se vyrábí z čajovníku (Camellia Sinensis). Využívají se jeho listy, které se po sklizni nechají oxidovat jen krátkou dobu. Listy se následně upravují napařováním nebo pražením, což vede k zastavení oxidace. Čaj si tak zachová důležité přírodní látky a vlastnosti prospěšné pro zdraví a také jasně zelenou barvu s příjemnou a svěží vůní a chutí.

Zvyknete si připravovat zelený čaj? Pokud ne, podívejte se, o jaké blahodárné účinky připravujete svůj organismus.

Jaké účinné látky obsahuje zelený čaj?

  • Obsahuje vysoký obsah polyfenolů,

Polyfenoly – patří k bioflavonoidům, a do skupiny přirozeně se vyskytujících fytochemikálií. Vysoký obsah antioxidantů, které jsou 200× účinnější než vitamín E, chrání organismus před dýchacími a zažívacími infekcemi, blokují bakterie v ústní dutině, které způsobují kaz zubů.

  • kofein,
    vitamín C,
    vitamin B2 – riboflavin,
    vitamín D,
    vitamín K,
    karotenoidy,
    malá množství minerálů, zejména mangan, selen, fluorid.

Proč je zelený čaj prospěšný pro lidské zdraví?

  • má důležitý vliv na úbytek hmotnosti (způsobený přítomností kofeinu, který má navíc i povzbuzující účinky a zrychluje metabolismus),
    podporuje růst střevní mikroflóry a redukuje škodlivou mikroflóru (zelený čaj snižuje rychlost vstřebávání sacharidů v těle a množství vstřebaných sacharidů bez ohrožení výživy člověka, tím předchází zácpě),
  • podporuje imunitní systém (díky obsahu katechinu a flavonoidů, které slouží jako účinná prevence a mají antibakteriální a antivirové účinky),
  • má mírné diuretické schopnosti (očišťuje organismus od zadržované vody, které navozují otok a zavodnění),
  • významnou měrou ovlivňuje snížení rizika vzniku rakoviny (souvisí s jeho antioxidačním potenciálem a jeho schopností ničit volné radikály, ovlivňuje především rakovinu žaludku, močového měchýře, prsou, prostaty a plic),
  • ovlivňuje činnost srdce a cévního systému (je velmi aktivní již při nízkých dávkách, chrání a udržuje hladinu dobrého cholesterolu zabraňuje vstřebávání cholesterolu z potravy, a tím jeho ukládání v krvi; navíc uvolňuje cévy, takže krev může snadněji procházet snížení krevního tlaku),
  • chrání mozek a prodlužuje život, omlazuje (zbavuje organismus mrtvých buněk),
  • potlačuje depresi a stres (díky obsahu L-Theaninu, který je přirozenou součástí čajových listů a má uklidňující účinky),
  • účinně chrání před vznikem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, protože chrání mozkové buňky před jejich odumíráním,
  • chrání před vznikem zubního kazu (antioxidant katechin ničí bakterie a viry, které způsobují zubní kaz),
  • zpomaluje stárnutí pokožky a redukuje tvorbu vrásek.

Jak si zelený čaj připravit?

V mrazivých zimních měsících je to docela jednoduché, a čaj si tak dokážeme vychutnat horký a příjemně nás zahřeje. Taková příprava je každému jednoznačná. Jednoduše čajový sáček, sypaný čaj nebo jinak zpracovaný zelený čaj zalijeme horkou vodou.

Ovšem s příchodem horkých letních měsících asi všichni ztrácíme chuť na horký čaj. Nic se neděje, nemusíte se vůbec oblíbeného nápoje vzdát. Právě naopak, je třeba si ho dopřát připravený s vodou vlažné teploty. Přípravou vlažného nápoje vyrovnáme teplotu našeho těla k teplotě prostředí a nemusíme se bát, že nás zalije ledový pot jako po vypití chlazených nápojů.

Ale přece, dostanete-li chuť na něco, co Vás pořádně ochladí a zároveň nabije energií, připravte si ledový nápoj ze zeleného čaje a přidejte do něj pár konec ledu.

Věděli jste, že?

  • Náš hypotonický nápoj Hypo-Fit obsahuje extrakt ze zeleného čaje, který vaše tělo povzbudí a zároveň doplní potřebné minerály a vitamíny.
  • Náš vitamínovo-minerálový nápoj AcidoFit obsahuje extrakt ze zeleného čaje, který účinně chrání organismus před negativním vlivem volných radikálů.
  • Náš účinný spalovat ThermoFit obsahuje extrakt ze zeleného čaje, který účinně podporuje metabolismus lipidů a povzbuzuje centrální nervový systém a činnost mozku, čímž dochází k odstranění projevů únavy.
  • Náš sportovní energetický nápoj EnergoFit obsahuje extrakt ze zeleného čaje, který vám dodá potřebnou dávku energie.