Proč na noc noční protein a ne syrovátkový?
Proč na noc noční protein a ne syrovátkový?

Proč na noc noční protein a ne syrovátkový?

Proč na noc noční protein a ne syrovátkový?

Ak si chceš vybudovať svalovú hmotu alebo efektívne schudnúť, musíš prijímať dostatok bielkovín. Dôležité je však nielen množstvo, ale i typ proteínu a čas, v ktorom si ho dopraješ.

Obsah

Hned v úvodu článku bychom chtěli vyvrátit nejčastější mýtus, který denně posloucháme od žen: „z proteinů se tloustne“ nebo „nechci nabrat svaly.“

Není to pravda. Každý protein je vlastně přesně tatáž bílkovina, kterou sníte, ať už během snídaně zkonzumováním vajíčka na různé způsoby, nebo během oběda konzumací ryb a masa, případně během večeře když si dáte tvaroh.

Tyto proteinové koncentráty jsou v podstatě jen bílkoviny z již zmíněných potravin bez zbytečných tuků a cukrů, navíc obohacené o další prospěšné látky, které napomáhají lepšímu trávení a metabolismu jako jsou enzymy, minerální látky, vitamíny a jiné.

Jakým jídlem zakončit den?

Spousta lidí se drží pravidla, že po páté či šesté hodině už nejedí. To však způsobuje zbytečné hodiny hladovění, které mohou vést ke katabolickému efektu a tím i snížené regeneraci. Tělo začne využívat vlastní svalové buňky k tvorbě energie (tělo chřadne).

Tento proces začíná již po několika hodinách bez příjmu potravy. Ať už se snažíte vybudovat vysportovanou postavu, nebo nepřijít o aktivní hmotu. při hubnutí, zvýšeném fyzickém výkonu, nemůžete se bát konzumovat poslední jídlo hodinu až dvě před spaním. Samozřejmě závisí jaké jídlo.

Hlavním důvodem jídla před spaním by mělo být zajistit potřebné živiny k tomu, aby tělo minimalizovalo riziko ztráty svalové hmoty během spánku, kdy tělo stravu nepřijímá, a tím zlepšilo svoji regeneraci do dalšího dne. Tomu by se mělo také přizpůsobit složení takového pokrmu.

Nejdůležitější na jídle před spaním je přijmout dostatečné množství bílkovin, ideální ty, které ke strávení potřebují více času. Zajistíte tak dostatečnou regeneraci, dokonce u těch, kteří se snaží zhubnout, taková strava eliminuje pocit hladu v noci (noční návštěvy chladničky).

Vhodný je tedy kasein, který se vstřebává během noci až 7 hodin, případně vícesložkový protein s obsahem vajíčkového, nebo sójového izolátu, které se podobně jako kasein vstřebávají 4-5 hodin. Tyto proteiny kromě dostatečného obsahu bílkovin splňují i ​​požadavek s minimálním obsahem tuků a sacharidů, které by se ve spánku nevyužily na energii, ale uložily by se jako podkožní tuk.

Kaseinový protein

Je tvořen převážně pomalu vstřebatelnými bílkovinami, a to buď ve formě kaseinátu vápenatého, nebo micelárního kaseinu, které udržují svaly v anabolickém/antikakatabolickém stavu co nejdéle.

Osobně z praxe, stravitelnosti a z porovnání procesu výroby se jednoznačně jeví lépe micelární kasein, který je vyráběn mechanickou cestou, bez chemických úprav na rozdíl od kaseinátu vápenatého, a tím je pro náš organismus mnohem přirozenější.

Proč upřednostnit na noc noční protein před syrovátkovým?


Především je u nočních proteinů delší vstřebatelnost, a tím postupné uvolňování aminokyselin během spánku, který tvoří třetinu celého dne a během kterého nepřijímáme žádnou stravu.

Vstřebatelnost syrovátkových proteinů je od 0,5 – 1 hodiny. Po uplynutí této doby se organismus dostává do katabolismu a zhorší se regenerace. Navíc micelární kasein obsahuje vysoký obsah vápníku a hořčíku, které jsou potřebné pro zdravý vývoj kostí, což ocení zejména ženy.