Prolín

Prolín

Aminokyselina s velkým významem pro člověka hlavně při posilování imunitního systému. Je součástí pojivových tkání, které úzce souvisejí s imunitním systémem.

Chronické záněty oslabují imunitní systém, jehož základní zložky- makrofágy, požírající cizí antigeny. I tyto patří složením mezi pojivovou složky.

Prolin je z chemického hlediska unikátní aminokyselina. Jako jediná výjimka mezi aminokyselinami obsahuje sekundární aminoskupinu -NH-takže je vlastně α-iminokyselinou, ačkoli se běžně řadí mezi aminokyseliny.

Na tvorbu prolinu je v lidském organismu nezbytný dostatek esenciální aminokyseliny L-lysin. Pro zjednodušení biochemických dějů je proto nezbytné podávání aminokyseliny ve formě doplňku. Aminokyseliny lysin a prolin hrají důležitou roli při vytváření povrchu cév. Zajišťují hladký průběh krve cévami, eliminuje zachytávání se cizích látek o stěny cév a tím i usazování lipoproteinů ve formě sklerotických plaků. Lipoproteiny obsahují 2 typy receptorů pro obě aminokyseliny prolin a lysin. Dostatek aminokyselin zamezuje vytváření vazebných míst lipoproteinu na stěny cév a tím i vytvářené sklerotických plaků na cévách. Současně s dostatkem aminokyselin lysin a prolin se vytváří dostatek kolagenu, který je potřebný a nezbytný na obnovu poškozených cév.

Vysoký obsah prolinu obsahují kolagen, kvasnice jakož i včelí med, do kterého se dostává ze slinných žláz včel dělnic.

Kombinace nutričních látek prolin, lysin, vitamin C a zelený čaj dává předpoklad do budoucna možnosti inhibovat vývoj rakoviny a metastazování buněk za pomoci přírodně se vyskytujících ingredientů.