Sacharidy a jejich definice
Sacharidy a jejich definice

Sacharidy a jejich definice

Sacharidy a jejich definice

Sacharidy patří do skupiny základních živin, ze kterých se skládá potrava každého člověka.

Podle složení a fyziologického účinku v organismu se rozdělují na:

  • jednoduché a složené (komplexní) sacharidy
  • stravitelné a nestravitelné sacharidy

Do skupiny jednoduchých sacharidů patří

  • Monosacharidy: glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr),…
  • Disacharidy: sacharóza (řepný cukr), laktóza (mléčný cukr),…


Do skupiny složených sacharidů patří

  • Maltodextrin: částečně rozložený škrob
  • Polysacharidy: škrob, celulóza (nestravitelná vláknina)

Stravitelné sacharidy - všechny jednoduché sacharidy + škrob představují hlavní zdroj energie pro všechny základní metabolické pochody v organismu (činnost mozku a srdce, dýchání, zpracování potravy, vylučování), pro udržování stálé tělesné teploty a pro práci svalů.

Nestravitelné sacharidy - celulóza neposkytuje žádnou energii, ale je důležitá pro správnou činnost střev a rozvoj zdravé střevní mikroflóry.