Zeleninové placky plné bílkovin
Zeleninové placky plné bílkovin

Zeleninové placky plné bílkovin

Zeleninové placky plné bílkovin

Tyto zeleninové placky si zamiluje i ten, kdo zeleninu ve svém jídelníčku moc nemá v oblibě. Jsou chutné, šťavnaté, plné vitamínů, vlákniny a navíc díky přidanému proteinu obohacené i o potřebné bílkoviny, které jsou důležité při hubnutí. Nezatíží trávení a jsou ideální volbou, pokud máte chuť na něco lehkého, což vás však zasytí na delší dobu. Výhodou je, že si je můžete s sebou vzít i na cesty či na výlet, a nemusíte tak sáhnout po rychlém, často nezdravém občerstvení.

Obsah

Potřebujeme

(zeleninu vážíme v očištěném stavu)

  • 360g cuketa se slupkou
  • 200g mrkev
  • 190g sladká brambor/batát
  • 10g česnek
  • 100g červená čočka loupaná
  • 120g ovesné vločky jemné
  • 35g Wellness Daily Protein - příchuť natural
  • 2 polévkové lžíce lněná semínka
  • 6 polévkových lžic čisté vody
  • 2-3 čajové lžičky himálajské soli
  • 2 čajové lžičky uzená mletá červená paprika
  • 2 čajové lžičky bazalka
  • 2 čajové lžičky majoránka

Postup

Nejprve si připravíme náhradu za vajíčka a umeleme si hnědá lněná semínka, která zalijeme vodou, promícháme a necháme postát. Tato směs nám zhoustne a změní se na kašovitou konzistenci, která nám na závěr spojí všechny ingredience do jedné kompaktní hmoty.

Cuketa může zůstat se slupkou, ale zbytek zeleniny si očistíme a nastrouháme na struhadle nahrubo. Ovesné vločky a čočku si rozmixujeme v mixéru na mouku a přidáme k zelenině spolu s proteinem. Na závěr přidáme prolisovaný česnek, koření a vzniklou hmotu ze lněných semínek. Důkladně promícháme a tvarujeme placky, které opékáme na pánvi z obou stran na troše ghee másla nebo pečeme v troubě.

Tip 1
Podáváme s okurkovým salátem nebo jiným zeleninovým salátem.

Tip 2
Placky můžeme obohatit o nastrouhané uzené tofu, a zvýšíme tak poměr bílkovin.