Získejte nyní balení Serrapeptase Plus +30% obsahu za cenu klasického balení. Více na...

Důležitost vápníku pro ženy a důsledky jeho nedostatku
Důležitost vápníku pro ženy a důsledky jeho nedostatku

Důležitost vápníku pro ženy a důsledky jeho nedostatku

Důležitost vápníku pro ženy a důsledky jeho nedostatku

Vápnik je základnou stavebnou zložkou kostí. Ako minerálny prvok sa vyskytuje v kostiach, zuboch, je súčasťou membrány buniek tela a ovplyvňuje mnohé metabolické procesy. Je nevyhnutný pre mnohé dôležité deje v organizme ako prácu srdca, činnosť nervov a svalov, či zrážanie krvi. Telo si najviac vápnika uloží do zásob v období detstva a dospievania, najneskôr v 25. – 35. rou života. Je preto najideálnejšie pravidelne dopĺňať  vápnik práve v tomto období.

Obsah

Kolik vápníku je zapotřebí denně přijmout?

Denní doporučená dávka vápníku je závislá na věku, pohlaví a zvýšených nárokech organismu (ať už je to těhotenství, kojení, menopauza nebo zlomenina).

  • Děti: denní dávka od 400 – 1200 mg Ca
  • Dospívající mládež: denní dávka od 1200 – 1500 mg Ca
  • Dospělí: denní dávka od 1000 – 1500 mg Ca

Proč ženy potřebují více vápníku než muži?

V životě ženy přicházejí období, která kladou na její organismus zvýšené nároky. Po 40. roce života ženy ztrácejí některé minerály, především však vápník. Jednak bývá málo vápníku v potravě, jednak se neaktivuje vlivem nedostatku estrogenů (vaječníky přestávají pracovat, čímž se snižuje tvorba hormonu estrogenu) a poruch žláz s vnitřním vylučováním. Výsledkem toho je osteoporóza.

Menstruace

V posledním týdnu před menstruací mají ženy také zvýšenou potřebu vápníku. Jeho nedostatek způsobuje nervové napětí a podrážděnost. S příchodem menstruace potřeba vápníku vzrůstá a jeho nedostatek zapříčiňuje menstruační potíže. Před menstruací je proto vhodné užívat vápník a hořčík a současně pít mléko nebo užívat rybí tuk, aby se vápník vstřebal.

Těhotenství a kojení

Dalším obdobím je například těhotenství a kojení. V tomto období přestává být pro ženu běžná denní dávka vápníku dostačující. Dítě totiž pro svůj růst a vývoj potřebuje vitamíny a minerály, které si odebírá od matky přes placentu nebo mateřské mléko. Vápník je tak nezbytný pro správnou stavbu kostry rostoucího plodu a jeho potřeba s pokročilým těhotenstvím stoupá. Žena by proto v tomto období měla denní přísun vápníku zvýšit. Dostatečné množství vápníku poskytne úlevu od křečí v dolních končetinách, které se během těhotenství mohou objevit.

Menopauza

Podobně je tomu i období menopauzy. V těle ženy nastanou velké hormonální změny. Následkem ztráty ženských hormonů ubývá ve velké míře vápník z kostí, u kterých se doslova až vyplavuje z kostí. Je důležité aby ženy před nástupem menopauzy užívaly vápník v kombinaci: vápník a vitaminy K2 a D3 na denně bázi. Díky těmto vitamínům se vápník dostane přesně tam, kde je potřeba – do kostí. Předejdou tak vzniku osteoporózy, případně oddálí či zmírní její následky. Zvýšená dávka je potřebná i pro uživatelky hormonální antikoncepce a dámy v klimakteriu.

Vstřebávání vápníku

Přijímání vápníku samo o sobě nestačí, protože tělo ho nedokáže správně zužitkovat. Spolu s vápníkem se proto doporučuje užívat i hořčík, vitamíny skupiny D – vitamín D2, D3 a K2. Důležité je rozdělit si denní přísun vápníku do více porcí, kdy z něho dokáže tělo vytěžit více, než kdybychom ho přijali v jedné dávce.

Zdroje vápníku

Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. Vápník také obsahují rostlinné zdroje jako mák, lískové oříšky, vlašské ořechy, či sója a některé minerální vody. Přes 50% Ca dokáže tělo zužitkovat ze zeleniny jako je květák, brokolice, kapusta, růžičková kapusta, hlávkové zelí, čínské zelí, tuřín, řeřicha, kedluben,...

Vyzkoušejte náš micelární kasein

je fortifikovaný vitamínem D a hořčíkem
1 dávka/30 g = 753 mg Ca, 5,04 mg vitaminu D a 375 mg Mg
2 dávky zajistí doporučený denní příjem Ca

Věděli jste, že?

  • 100 g máku obsahuje až 122% jeho doporučené denní dávky
  • CHIA semínka obsahují 5násobně více vápníku ve srovnání s mlékem.

Co bychom měli z jídelníčku vyloučit?

  • potraviny s vysokým obsahem fosforu a vlákniny,
  • nadměrnou konzumaci kofeinových, kolových nápojů,
  • tavené sýry raději vyměnit za tvrdé, měkké nevyzrálé či tvarohové pomazánky,
  • eliminovat kouření a pití alkoholu.