Kdo je celiatik?
Celiatik je člověk s celiakií, celoživotní autoimunitní poruchou, při které tělo nedokáže zpracovávat lepek. Lepek (gluten) je bílkovina, která se nachází v obilovinách, jako je pšenice, ječmen, žito a výrobky z nich. U celiakie lepek způsobuje zánětlivou reakci, která poškozuje sliznici tenkého střeva a brání správnému vstřebávání živin.
Termín celiakie proto označuje osobu, která musí přísně dodržovat bezlepkovou dietu. Ta je základní a jedinou účinnou metodou léčby. Pro lepší pochopení si vysvětlíme, jak se celiakie projevuje, jak se diagnostikuje a co může celiak jíst.
Jaké příznaky signalizují celiakii a co ji spouští?
Představte si, že jste v restauraci, objednáte si "nevinné" těstoviny a místo spokojeného břicha odcházíte domů s nafouklým balonem, bolestmi a pocitem, že vás jediná porce úplně odrovnala. Pokud se vám to stává opakovaně, možná je na čase zamyslet se nad tím, zda za tím nestojí celiakie, která se projevuje různými způsoby a ne u každého celiatika jsou příznaky stejné. Jaké může mít celiatik příznaky? Příznaky celiakie mohou být následující:
- časté průjmy nebo zácpy,
- bolesti břicha, nadýmání, plynatost,
- únava, úbytek hmotnosti,
- kožní projevy,
- anémie (chudokrevnost způsobená nedostatkem železa),
- u dětí zpomalení růstu a opožděný vývoj.
Celiakie může mít také atypické projevy:
- bolesti kloubů,
- časté afty v ústech,
- osteoporóza nebo
- poruchy nervového systému.
Celiakie vzniká v důsledku genetické predispozice v kombinaci s expozicí lepku. Pokud se celiakie vyskytla v rodině, je riziko vzniku onemocnění vyšší.
Jak probíhá diagnostika celiakie?
Pokud se u vás objeví podezřelé příznaky, prvním krokem je provedení testu na celiakii. Ten může mít podobu krevního testu, který zjišťuje přítomnost specifických protilátek. Pak, když absolvuje celiatik test, přesnou diagnózu potvrdí biopsie tenkého střeva, při které se posoudí stav střevní sliznice.
Je důležité, aby bylo vyšetření provedeno před zavedením bezlepkové diety. Pokud by celiak vyloučil lepek dříve, mohly by být výsledky testů zkreslené.
Na internetu můžete také najít zkušenosti celiatiků, kteří popisují své problémy před stanovením diagnózy a úlevu po zavedení bezlepkové diety. Tyto zkušenosti celiatiků mohou být užitečné, ale vždy je nutné vyhledat odborníka.
Co může jíst celiatik a jak sestavit bezlepkový jídelníček?
Bezlepková dieta je základem života každého celiatika. To znamená vyhýbat se všem potravinám obsahujícím pšenici, ječmen, žito, špaldu nebo oves (pokud nejsou výslovně označeny jako bezlepkové).
Celiatik může jíst
- Přirozeně bezlepkové potraviny - rýži, kukuřici, pohanku, quinou, amarant,
- čerstvé maso, ryby, vejce, zeleninu a ovoce,
- mléčné výrobky (pokud není přítomna intolerance laktózy),
- bezlepkové mouky a pečivo se zvláštním označením.
Důležité je také dbát na to, abyste měli ve stravě dostatek vitaminů, minerálů a vlákniny, protože při celiakii hrozí malabsorpce živin.
Doplňky stravy pro celiatiky
Doplňky stravy pro osoby s celiakií jsou užitečným doplňkem bezlepkové diety a vyváženého životního stylu. Jsou bezlepkové a navržené tak, aby pokryly specifické potřeby celiaků - od podpory trávení přes doplnění chybějících vitaminů a minerálů až po udržení zdravé střevní mikroflóry.
Správné výrobky tak mohou zlepšit každodenní komfort a podpořit celkovou vitalitu i při přísném dodržování bezlepkového režimu. Doporučujeme vám výrobky Kompava, které vám mohou prospět, pokud trpíte celiakií:
- Probiodom - obsahuje až 8 druhů probiotických kultur, které udržují správnou rovnováhu dobrých střevních bakterií a přispívají tak ke správnému trávení. Kolonizují všechny části trávicího systému, od žaludku až po tlusté střevo.
- Belly Comfort - je ve formě kapslí na podporu trávicího systému, zejména při zácpě a s ní spojeném vzniku hemoroidů. Pomáhá zmírnit nadýmání, křeče, které způsobují bolesti břicha, záněty v trávicím traktu nebo nevolnost.
Většina našich výrobků Kompava je vhodná pro celiatiky, protože neobsahuje lepek. Celiatici by měli dbát na pravidelné čtení etiket a hledat označení bezlepkové látky. Při špatném výběru hrozí potíže. Celiatik musí dodržovat bezlepkovou dietu po celý život. Klíčem ke zdravému a plnohodnotnému životu bez zažívacích potíží je správný výběr potravin, podpora výživovými doplňky a odborná diagnostika. Lze ji však zvládnout a naučit se s ní žít.