Osvěžení a protein? Určitě zkuste nový JUICY PROTEIN Více na...

Odborníci zvedají varovný prst! Úmrtí na srdečně-cévní onemocnění je stále více. Předejděte infarktu myokardu s glutathionem
Odborníci zvedají varovný prst! Úmrtí na srdečně-cévní onemocnění je stále více. Předejděte infarktu myokardu s glutathionem

Odborníci zvedají varovný prst! Úmrtí na srdečně-cévní onemocnění je stále více. Předejděte infarktu myokardu s glutathionem

Odborníci zvedají varovný prst! Úmrtí na srdečně-cévní onemocnění je stále více. Předejděte infarktu myokardu s glutathionem

Glutathion je přírodní antioxidant, produkuje se v lidském těle. Studie dokazují, že je netoxický a stále více poukazují na jeho příznivé účinky.

Obsah

Víte, co je antioxidant? Tento pojem je důležité znát, abyste dostatečně porozuměli fungování a pozitivním účinkům glutathionu na lidské zdraví.

Antioxidanty jsou látky, které zabraňují negativnímu působení volných kyslíkových radikálů. Ty poškozují buňky v lidském těle, urychlují stárnutí organismu a způsobují degenerativní a nádorová onemocnění.

Každý organismus je přirozeně vybaven „antioxidačním systémem“, který ale bohužel není schopen zvládnout přebytek těchto radikálů. Abychom zabránili nenávratnému poškození organismu, je třeba dodávat do organismu potřebné množství antioxidantů. Důležitými antioxidanty jsou například:

Věděli jste, že v některých zámořských zemích se glutathion rozšířil jako prostředek na zesvětlení tónu pleti, jako součást různých pleťových krémů či mýdel?


Glutathion, malý zázrak pro lidské zdraví

Glutathion je z chemického hlediska složen ze 3 aminokyselin – glycinu, L-cysteinu a kyseliny glutamové. Spolu s melatoninem jsou nejsilnější antioxidanty lidského těla. Oba účinně chrání organismus před působením volných radikálů, avšak glutathion navíc posiluje činnost jater, stimuluje proces detoxikace a také zajišťuje aktivaci dalších významných antioxidantů.

Glutathion bojuje proti volným radikálům (reaktivní formy kyslíku), které vznikají v důsledku působení faktorů jako například špatná životospráva, stres či znečištěné ovzduší. Jejich nadbytek způsobuje oxidační stres. Podstatou je, aby stav volných radikálů a antioxidantů byl rovnovážný, a tak se předešlo výskytu různých onemocnění.

Glutathion je o něco „chytřejší“ než imunitní reakce – ty se totiž spouštějí až když problém skutečně nastane, avšak glutathion funguje jako účinná prevence. Glutathion svou ochrannou funkci vykonává jednoduše tak, že prochází každou buňkou zachycující volné radikály a jiné škodlivé látky, které vyplavuje z těla ještě předtím, než napáchají škody.

Podílí se také na rozkladu živin, stavbě a regeneraci tkáně, detoxikaci organismu, produkcí a aktivaci enzymů. Reguluje kvantitu a funkčnost erytrocytů a leukocytů, takže hraje klíčovou roli i ve správném fungování imunitního systému. Funguje tedy na buněčné úrovni, přičemž zabraňuje vzniku zánětů a poškození buněk, které mohou v konečném důsledku způsobit různá vážná onemocnění.

Také je schopen odstraňovat z těla těžké kovy jako rtuť, olovo či kadmium. Jejich přítomnost lze zachytit pomocí Darkfield analýzy živé kapky krve, která zobrazuje aktuální stav krve. Test přítomnosti těžkých kovů není součástí vyšetření při běžných testech při návštěvě lékaře – jedná se o nadstandardní vyšetření.

Glutathion je skvělý způsob, jak předejít vzniku různých vážných onemocnění a pomoci organismu vypořádat se s rychlým životním stylem bez následků. Mezi jeho hlavní účinky patří kromě výše zmíněných také:

  •  zvýšení buněčné energie;
  • ochrana DNA před poškozením;
  • regenerace buněk – zpomalování procesu stárnutí, snižuje výskyt vrásek a zlepšuje pružnost pokožky;
  • snižuje výskyt zánětů v těle;
  • zlepšuje stav cukrovky;
  • detoxikují játra;
  • pomáhá předejít arteroskleróze a vysokému cholesterolu

New England Journal of Medicine zveřejnil studii, ve které vědci hovoří o vlivu hodnot glutathionu na výskyt infarktu u lidí trpících různými srdečně-cévními onemocněními. Lidem trpícím kardiovaskulárními onemocněními v kombinaci s nízkou hladinou glutathionu v krvi hrozí až o 30% vyšší riziko infarktu než lidem, kteří mají optimální množství glutathionu v krvi.;

  • zlepšuje fungování ledvin;
  • předchází vzniku onemocnění jater;
  • ochrana organismu při nadměrné konzumaci alkoholu;
  • snižuje toxicitu terapií při onkologických onemocněních;
  • zlepšuje stavy při chronické únavě;
  • podporuje duševní zdraví.

Jistá studie prokázala, že část mozku, která je sídlem tvorby dopaminu, obsahuje u lidí s Parkinsonovou chorobou až o 40% méně glutathionu než jiné oblasti mozkové tkáně, což potvrzuje pozitivní účinek suplementace glutathionu k prevenci výskytu Parkinsonovy choroby.

Uznejte sami, že označení „král antioxidantů“ si glutathion  vzhledem ke svému širokému působení jednoznačně zaslouží.

Jak se může projevit nedostatek glutathionu?

Nedostatek glutathionu signalizují příznaky jako:

  • chronická únava;
  • snížená imunita;
  • špatný spánek;
  • časté bolesti a záněty pohybového aparátu;
  • záněty v tlustém střevě;
  • problémy se srdečně-cévním systémem, infarkt.

Kde najdeme glutathion?

V organismu glutathion produkuje játra a nervové buňky centrálního nervového systému. Produkce glutathionu klesá s věkem, přičemž k nejvýraznějším ztrátám dochází po 45-tce, proto je to třeba vhodnou formou organismu doplňovat. Člověk denně ze stravy přijme přibližně 35 mg glutathionu, přičemž optimální hodnota je až 250 mg.

Na pravidelné doplnění glutathionu by měli myslet zejména lidé se sedavým způsobem života, nevhodnou životosprávou, špatnými stravovacími návyky (konzumace velkého množství cukrů, alkoholu či jiných toxických látek). Avšak nesčetným a neustále narůstajícím toxickým vlivem prostředí jsme denně vystavováni všichni, proto bychom měli všichni bez rozdílu pomoci organismu vypořádat se s těmito podmínkami a zabojovat tak o trvale udržitelné zdraví.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

ZDROJE

1. Pizzorno J. Glutathione. Integr Med (Encinitas). 2014;13(1):8–12. PMID:26770075

2. Weschawalit S, Thongthip S, Phutrakool P, Asawanonda P. Glutathione and its antiaging and antimelanogenic effects. CCID. 2017;10:147-153. doi:10.2147%2FCCID.S128339

3. Jones DP, Coates RJ, Flagg EW, et al. Glutathione in foods listed in the National Cancer Institute's Health Habits and History Food Frequency Questionnaire. Nutr Cancer. 2009;17(1):57-75. doi:10.1080/01635589209514173

4. Minich DM, Brown BI. A review of dietary (phyto)nutrients for glutathione support. Nutrients. 2019;11(9):2073. doi:10.3390/nu11092073

5. Dilokthornsakul W, Dhippayom T, Dilokthornsakul P. The clinical effect of glutathione on skin color and other related skin conditions: A systematic review. J Cosmet Dermatol. 2019;18(3):728-737. doi:10.1111/jocd.12910

6.Steiger MG, Patzschke A, Holz C, et al. Impact of glutathione metabolism on zinc homeostasis in Saccharomyces cerevisiae. FEMS Yeast Res. 2017;17(4). doi:10.1093/femsyr/fox028

7. A Witschi , S Reddy, B Stofer, B H Lauterburg The systemic availability of oral glutathione. Department of Clinical Pharmacology, University of Bern, Switzerland. Eur J Clin Pharmacol. 1992