ZÍSKEJTE DÁREK 3x TYČINKA 3ENERGY BAR ZDARMA PŘI OBJEDNÁVCE NAD 1000 Kč!

Palivo pro mozek? Glukóza!
Palivo pro mozek? Glukóza!

Palivo pro mozek? Glukóza!

Palivo pro mozek? Glukóza!

Mozek je orgán, jehož buňky spotřebují 2 krát tolik energie jako ostatní buňky v těle. Je závislý na primárním zdroji energie a to glukózy. Glukóza je jediný zdroj energie, který umí naše nervové buňky – neurony využít.

Jelikož tyto buňky nemohou glukózu skladovat, jsou závislé na stálé dodávky glukózy krví. Ostatní orgány mohou čerpat energii iz bílkovin a tuků, ale náš mozek toto nedokáže.

Přestože mozek váží jen 2% z celkové naší váhy těla, spálí pravidelně asi 20% denních kalorií.

Nervové buňky spotřebují mnoho energie k produkci enzymů a neurotransmiterů, které roznášejí signály někdy až na metrové vzdálenosti. Nejvíce energie neurony využijí pro bioelektrickou komunikaci přes nervový systém.

Přenos signálů spotřebuje přibližně polovinu celkové energie, což je 10% celkové energie těla. Aby mozek vydal ze sebe nejlépe, musí mít neustálý přívod krve s přiměřenou hladinou glukózy.

Naše tělo je uzpůsobeno k přijímání cukrů v přírodní formě ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin. Právě tyto potraviny obsahují glukózu a fruktózu, cukry, které umí náš organismus rychle využít. Rafinovaný (bílý) cukr se rychle vstřebává do krve, ale tělo reaguje na to zvýšením vylučováním inzulínu ze slinivky břišní.

Inzulín rapidně snižuje hladinu cukru v krvi, často až pod hranici hypoglykémie. Nízká hladina cukru v krvi způsobí, že náš mozek nemá energii a nemůže pracovat. Cítíme se unavení, malátní, točí se nám hlava, zatmívá se nám před očima.

V tomto stavu si většinou dáme něco sladkého, čímž nám cukr vyletí nahoru a opět spadne dolů. Tento kolísavý děj se nám neustále opakuje. Může to vyvrcholit agresivitou, nervozitou a nesoustředěností.

V takových případech bychom měli zkonzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI). Ty rapidně nezvýší hladinu cukru v krvi, ale zároveň dodají našemu mozku potřebnou energii.

K potravinám z nízkým GI patří:

  • nízkotučný jogurt
  • arašídy
  • fruktóza
  • sója
  • jablka, třešně, švestky, pomeranč, meruňky
  • rýže

Typ: Studenti by si během učení měli dávat glukózu, která je nabudí a dodá mozku energii. Budou mít větší chuť na učení, lépe jim to bude myslet a budou klidnější.