Palivo pro mozek? Glukóza!
Palivo pro mozek? Glukóza!

Palivo pro mozek? Glukóza!

Palivo pro mozek? Glukóza!

Mozek je orgán, jehož buňky spotřebují 2 krát tolik energie jako ostatní buňky v těle. Je závislý na primárním zdroji energie a to glukózy. Glukóza je jediný zdroj energie, který umí naše nervové buňky – neurony využít.

Jelikož tyto buňky nemohou glukózu skladovat, jsou závislé na stálé dodávky glukózy krví. Ostatní orgány mohou čerpat energii iz bílkovin a tuků, ale náš mozek toto nedokáže.

Přestože mozek váží jen 2% z celkové naší váhy těla, spálí pravidelně asi 20% denních kalorií.

Nervové buňky spotřebují mnoho energie k produkci enzymů a neurotransmiterů, které roznášejí signály někdy až na metrové vzdálenosti. Nejvíce energie neurony využijí pro bioelektrickou komunikaci přes nervový systém.

Přenos signálů spotřebuje přibližně polovinu celkové energie, což je 10% celkové energie těla. Aby mozek vydal ze sebe nejlépe, musí mít neustálý přívod krve s přiměřenou hladinou glukózy.

Naše tělo je uzpůsobeno k přijímání cukrů v přírodní formě ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin. Právě tyto potraviny obsahují glukózu a fruktózu, cukry, které umí náš organismus rychle využít. Rafinovaný (bílý) cukr se rychle vstřebává do krve, ale tělo reaguje na to zvýšením vylučováním inzulínu ze slinivky břišní.

Inzulín rapidně snižuje hladinu cukru v krvi, často až pod hranici hypoglykémie. Nízká hladina cukru v krvi způsobí, že náš mozek nemá energii a nemůže pracovat. Cítíme se unavení, malátní, točí se nám hlava, zatmívá se nám před očima.

V tomto stavu si většinou dáme něco sladkého, čímž nám cukr vyletí nahoru a opět spadne dolů. Tento kolísavý děj se nám neustále opakuje. Může to vyvrcholit agresivitou, nervozitou a nesoustředěností.

V takových případech bychom měli zkonzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI). Ty rapidně nezvýší hladinu cukru v krvi, ale zároveň dodají našemu mozku potřebnou energii.

K potravinám z nízkým GI patří:

  • nízkotučný jogurt
  • arašídy
  • fruktóza
  • sója
  • jablka, třešně, švestky, pomeranč, meruňky
  • rýže

Typ: Studenti by si během učení měli dávat glukózu, která je nabudí a dodá mozku energii. Budou mít větší chuť na učení, lépe jim to bude myslet a budou klidnější.