Infekce salmonelou (salmonelóza) je běžné akutní bakteriální průjmová onemocnění postihující střevní trakt. Existuje přes 2200 druhů salmonely, přičemž u lidí vyvolávají trávicí infekce pouze čtyři z nich - nejčastěji se vyskytují Salmonella enteritidis a Salmonella typhimurium.
Daniel Elmer Salmon objevil poprvé původce onemocnění, podle něj nese název rod Salmonella.
Salmonelóza patří antropozoonózám, neboli onemocněním, která se přenášejí ze zvířat na člověka. Primárním nositelem onemocnění jsou často hlodavci a ptáci, kteří výměšky infikují krmivo pro drůbež, nesprávně skladované potraviny a podobně. Ty se stávají rizikové v případě, pokud nedochází k následnému teplotnímu zpracování.
Pramenem nákazy u člověka jsou tedy zejména nedostatečně tepelně upravená vejce, nepasterizované majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, rizikové jsou i masné výrobky. Tyto bakterie jsou nebezpečné zejména z důvodu jejich odolnosti vůči chladnějším (ledničkovým) teplotám. Některé druhy mohou dokonce přežít i při teplotách v mrazničce.
Jak tedy dokážeme salmonelu zničit? Mráz nebude naším pomocníkem. Zamražením potravin totiž salmonelu nezničíme, pouze zastavíme její rozmnožování, a po rozmrazení potravin tak pokračuje ve svém běžném životním cyklu. Většina zdrojů uvádí teplotu zničení salmonely na cca 75 ° C v jádru potraviny alespoň po dobu 5 minut. Teplota nad 100° C potraviny salmonely s určitostí zbaví.
Inkubační doba salmonelózy
Projevy nákazy se dostaví 6 až 72 hodin po konzumaci kontaminovaných potravin či tekutin. Salmonela se tak do lidského organismu dostává ústy prostřednictvím infikované potravy, rukou nebo nádobí. Zdraví jedinci se převážně nemusí obávat těžkého průběhu onemocnění, avšak smrtelně ohroženi jsou zejména starší či nemocní lidé a děti z důvodu velké ztráty tekutin a iontů v důsledku akutních průjmů. Často je nezbytná infuzní léčba na infekčním oddělení.
Onemocnění téměř ve všech případech začíná vysokými horečkami, nevolností a bolestmi břicha často doprovázenými i akutním průjmem či nutkáním na zvracení.
Pozor! Salmonelózu není třeba podceňovat, protože při průniku bakterie do hlubších vrstev sliznic se může dostat do krve a v konečném důsledku tak přenést infekci do celého organismu a způsobit záněty kostí, mozkových blan či absces měkkých tkání.
Salmonela – příznaky
Po inkubační době salmonela většinou způsobuje:
- Nevolnost,
- zvracení nebo nutkání na zvracení,
- vysoké horečky, které většinou klesají po 1-2 dnech,
- zimnice,
- křečovité bolesti břicha,
- průjmy s velkou ztrátou vody přetrvávající i několik dní (stolice je řídká, zpočátku má normální barvu, která se však postupem onemocnění mění a může obsahovat i příměs hlenu či krve).
Prevence a léčba
Lidský organismus má mnoho přirozených obranných látek proti infekci salmonelou. Například silná žaludeční kyselina zabíjí množství druhů bakterií včetně salmonely. Některé léky však kyselost žaludku snižují (antacida), což umožňuje bakterii přežít. Rizikovou skupinou jste i po užívání antibiotik, nebo trpíte-li chronickým zánětem střev.
Během léčby je důležité doplňovat tekutiny ztracené průjmem či zvracením, při těžké dehydrataci je nezbytná infuze. Podávají se také střevní dezinficience, které zbavují střevo choroboplodných zárodků.
Velmi důležitá je dieta, při které je třeba se vyhýbat mastným, příliš kořeněným jídlům, masu, mléku a ovoci (banány a strouhaná jablka jsou povoleny). Po zlepšení stavu se přidávají suchary, rýže, dušená mrkev, zeleninové vývary či bramborová kaše.
Během léčby a po ní je nápomocné podávat probiotika, která pomáhají obnovit poškozenou střevní mikroflóru. Probiodem obsahuje 8 stabilních kmenů užitečných probiotických kultur a prebiotickou složku (inulin, fruktooligosacharidy) – pro dobré trávení a podporu imunity.
Jak zjistím, jestli mám skutečně salmonelózu?
Salmonelózu lze diagnostikovat:
- odběrem anamnézy (při konzumaci podezřelých jídel);
- odběrem stolice a následnou kultivací;
- odběrem krve.
8 tipů, jak se vyhnout nákaze
1. Vyhýbat se konzumaci rizikových potravin.
2. Dodržovat potřebný čas přípravy v případě rizikových potravin. U vajíček připravovat omelety z obou stran, nepoužívat do krémů a zmrzlin tepelně nezpracovaná vajíčka.
3. Nezmrazovat již jednou rozmražené potraviny.
4. Konzumovat kupovanou majonézu, která je před salmonelózou chráněna díky uskutečněnému procesu pasterizace.
5. Jídlo konzumovat ihned po přípravě, případně jej skladovat při teplotě nad 60 ° C nebo v chladničce pod 10 ° C.
6. Při vaření dbát na důkladnou hygienu rukou a používat pouze čisté a umyté nádobí a kuchyňská zařízení.
7. Chránit potraviny před hmyzem a hlodavci.
8. Používat pouze pitnou vodu.