Zázvor a jeho pozitivní účinky na náš organismus
Zázvor a jeho pozitivní účinky na náš organismus

Zázvor a jeho pozitivní účinky na náš organismus

Zázvor a jeho pozitivní účinky na náš organismus

Zázvor nebo i zázvor lékařský je rostlina pocházející z jihovýchodní Asie. Považuje se za jednu z nejzdravějších a nejchutnějších koření na světě, přičemž má mnoho druhů využití.

Obsah

Pozitivní účinky zázvoru začaly poznávat již staletí před námi. Ať už si z něj připravíte čerstvý čaj, použijete jej jako dochucovadlo nebo si pořídíte nápoj s jeho výtažkem, vždy to bude dobrá volba pro váš organismus.

Zázvor a jeho historie

Historie zázvoru sahá až do starověké Číny, odkud pocházejí zmínky od starých čínských filozofů. Snad za největšího milovníka zázvoru považujeme Konfuciuse, který podle historických zápisků konzumoval zázvor ve všem, co snědl. Dokonce napsal několik děl, ve kterých vyzdvihoval pozitivní účinky zázvoru.

Zajímavostí je, že v té době o něm mohli Evropané pouze snít. Dnes, naštěstí, můžeme využívat všestranných účinků této superpotraviny všichni.

V minulosti měl zázvor přezdívku „panacea“, tedy univerzální lék na všechny nemoci. Využívá se z něj zejména kořen, který se suší, vaří, konzervuje nebo konzumuje v syrovém stavu. V době, kdy na nás číhají různé nemoci jako chřipka či koronavirus, je velmi prospěšné zařadit ho ve zvýšené míře do našeho jídelníčku.

Využívá se z něj zejména kořen, který se suší, vaří, konzervuje nebo konzumuje v syrovém stavu.

10 pozitivních účinků zázvoru na organismus

  • Snižuje zánět v těle
  • Zlepšuje trávení
  • Ulevuje od ranních nevolností
  • Pročišťuje krv
  • Zbaví vás bolesti v krku a kašle
  • Pomáhá předcházet rakovině
  • Odstraňuje pálení brzy
  • Tlumí bolest hlavy
  • Zmírňuje menstruační bolesti
  • Pomáhá při zácpě a plynatosti

čaj z čerstvého zázvoru

Za tlumení bolesti hlavy či zmírňování menstruačních bolestí může právě schopnost zázvoru lékařského zpomalovat srážení krve. Rovněž dobře pomáhá při různých trávicích problémech – podporuje chuť k jídlu, urychluje trávení a metabolismus.

Jelikož zázvor zmírňuje nevolnost, sahají po něm i těhotné ženy. Avšak zde je třeba být velmi ostražitý a před užíváním se poradit s lékařem. Zázvor má vliv na ředění krve a mohl by budoucím maminkám způsobit komplikace.

Jak zázvor používat?

Jak jsme již zmínili, tato superpotravina se nejčastěji konzumuje ve formě čerstvého zázvorového čaje (nastrouhaný zázvor zalijte horkou vodou), přidává se jako ochucovadlo k jídlu a dokonce se i konzervuje. Mnohým však překáží jeho silná aromatická a mírně štiplavá chuť. V takovém případě je vhodné zvolit si doplňky výživy se zázvorem. Vhodné jsou různé čaje či hypotonické nápoje.

Tip od Kompavy

Zkuste si připravit horký nápoj, který vám doplní potřebné minerály a zahřeje celé vaše tělo. Hypofit (například příchuť griotka, černý rybíz nebo zázvor-jablko) zalijte horkou vodou a přidejte strouhaný zázvor.

Připravte si domácí GINGER SHOT (zázvorový shot)

Malý drink ze zázvoru a citrónu dnes seženete už téměř ve všech supermarketech, co tak si ho ale vyrobit doma z čerstvých surovin? Pravidelným pitím ginger zhotov si posílíte imunitu a podpoříte trávení.

Ingredience na 5 dávek

  • 50 g nastrouhaného zázvoru
  • Šťáva ze 2 citronů
  • 250 ml vody

Všechny ingredience vařte, dokud směs nezačne vařit. Následně ji přeceďte přes sítko a shot máte hotový. Nápoj vám vydrží v chladničce i týden.

Nutriční hodnoty zázvoru lékařského

Sto gramů surového zázvoru má přibližně 80 kcal. Obsahuje 2 gramy bílkovin, 17 gramů sacharidů (z toho 2 gramy cukru), 0,75 gramů tuku a 2 gramy vlákniny.

Typickou štiplavou chuť zázvoru způsobují esenciální oleje. Najdeme v něm i bohatou dávku vitamínů A, B1, B2, C, E a také minerální látky jako hořčík, sodík, vápník, železo, fosfor a draslík.

čerstvý zázvor

Několik faktů o zázvoru na závěr

  • Doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 4 gramy čerstvého zázvoru. V opačném případě může mít nadměrná konzumace projímavé účinky a také může způsobit podráždění žaludku.
  • Zázvor pomáhá sportovcům při svalové horečce. Abyste pocítili jeho pozitivní účinky, měli byste jej konzumovat minimálně 2 gramy denně.
  • Zázvor je bylina.
  • Do stejné čeledi jako zázvor patří například kurkuma a kardamon.
  • Kořen zázvoru lékařského je vhodný ke sklizni po 10 – 12 měsících.
  • Vrchní stonková část zázvoru se podobá rákosu a může dorůst až do výšky 1,2 metru.
  • Esenciální olej gingerol je hlavní bioaktivní sloučenina v zázvoru. Právě gingerol je zodpovědný za většinu léčivých vlastností zázvoru.
  • Jamajčané začali ze zázvoru vyrábět pivo jako první.
  • V Japonsku se plátky nakládaného zázvoru jedí mezi jednotlivými chody, aby se očistily chuťové buňky.

Zázvor a imunita

Pokud cítíte, že na Vás "něco leze" nebo Vás chřipka již položila, přichází v úvahu posílit imunitní systém.

Oddenky zázvoru jsou bohatým zdrojem zmíněného gingerolu – látka, charakteristická svou ostrostí a štiplavostí. Má vysokou tendenci ničit patogeny v organizmu a tak posilovat imunitní systém. Dokáže účinně napomoci při překonání nachlazení či chřipky.

Zázvor tak může být Vaší účinnou zbraní proti choroboplodným zárodkům.

V období, kdy všichni kýchají a různé viry na vás číhají, je vhodné nastartovat imunitní systém. V tomto boji Vám účinně může napomoci kromě zázvoru i užívání různých doplňků stravy, které Váš imunitní systém pořádně nakopnou. Mezi jinými například významný antioxidant vitamín C, který můžete v práškové formě zamíchat do zázvorového čaje a připravit si tak super účinný drink proti virům.

Také Colostrum, L-lysin či Laktoferrin, při kterém byla prokázána schopnost účinně chránit před průnikem korona viru do organismu.