L-karnitín a jeho význam
L-karnitín a jeho význam

L-karnitín a jeho význam

L-karnitín a jeho význam

Karnitin je přírodní látka, která se vyskytuje ve dvou formách: D-karnitin a L-karnitin. První forma (D-karnitin) nemá v lidském těle žádnou funkci. Naopak druhá forma, L-karnitin nebo i L-Carnitin, se využívá jako potravinový doplněk při hubnutí, sportování, zda v rámci prevence. Tuto aminokyselinu si naše tělo dokáže samo vytvořit z lysinu a methioninu, má-li k tomu dostatek vitamínů B3, B6 a C. Většina karnitinu se nachází ve svalech, v krvi a v játrech.

Obsah

Výživový doplněk na hubnutí L-Karnitin je životně důležitá a přirozená aminokyselina, která hraje zásadní roli v energetickém metabolismu v těle, a tedy i na metabolismu tuků. Její hlavní význam spočívá v transportu mastných kyselin (tuků) do míst, kde se mohou účinně spalovat v mitochondriích - našich buněčných elektrárnách. Právě mitochondrie přeměňují mastné kyseliny na energii. Mitochondrie jsou energetická centra buňky, ve kterých vzniká energie pro svalovou práci (kontrakci). Čím větší množství tuků se dostává do mitochondrie, tím větší množství energie se v ní vyprodukuje.

A právě aminokyselina Karnitin podporuje transport tuků do mitochondrií, kde se účinně spalují. Jednoduše řečeno, L-karnitin je lopatou, pomocí které organismus přikládá palivo (tuk) do kotle (mitochondrie). Při nedostatku L-karnitinu se tuky nespalují a poškozují svou přítomností buňku. Bez L-karnitinu se mastné kyseliny do mitochondrií nedostanou a tělo tak nemůže spalovat tuky. L-karnitin tedy funguje jako účinný spalovač tuků a můžeme říci, že karnitin je na hubnutí.

žena, ktorá si drží tučné brucho

Jaké jsou zdroje L-karnitinu?

L-karnitin se přirozeně vytváří v organismu a současně je přijímán potravou. Největší množství karnitinu se nachází v mase, z kterého byl i původně izolován (maso latinsky - carnis). Nejvíce ho obsahuje ovčí, jehněčí a hovězí maso, a také zvěřina, méně už vepřové a králičí maso. Najdete ho i v kuřecím mase, jehněčí játrech (játra latinsky iecur), rybách, v kravském mléce, či jiných mléčných produktech.

Obsah L- karnitínu v potravinách:

Typ potraviny

Obsah v mg/100 g potraviny

Skopové maso

210,0

Jehněčí maso

78,0

Hovězí maso

64,0

Kuřecí maso

7,5

Kuřecí játra

0,6

Jehněčí játra

2,6

Kvasnice

2,4

Kravské mléko

2,0

Pšeničné klíčky

1,0

Chliéb

0,2

Květák

0,1

Karnitin přijímaný potravou se vstřebává prakticky úplně. L-karnitin z potravin umí organismus lépe využít jako ten z doplňků výživy. Problém je v tom, že přijímání karnitinu v dostatečném množství výhradně z potravy, je téměř nemožné. Člověk by musel denně zkonzumovat obrovské množství převážně tmavého masa.

Obzvláště vegetariáni a vegani by měly navýšit užívání L-karnitinu z doplňků výživy. Vzhledem k nekonzumovanie masa a živočišné stravy je pro ně zajištění příjmu L-karnitinu ještě důležitější a účinnější než pro lidi, kteří pravidelně maso jedí. Rovněž může být užívání karnitinu prospěšné i pro lidi s cirhózou jater, či jinými poruchami jater.

Nejčastější příznaky nedostatku L-karnitinu

  • únava,
  • přibývání na hmotnosti,
  • velmi náročné a pomalé hubnutí (i přes vysoký energetickému výdeji),
  • svalová slabost,
  • oslabení imunitního systému,
  • poruchy štítné žlázy,
  • poruchy ledvin,
  • poruchy růstu u dětí.

Užívání a dávkování L-karnitinu

Ideální množství L-karnitinu pr e dospělého člověka na 1 den je 1,5 až 3 gramy. Závisí to od očekávané fyzické či psychické zátěže. V případě, že plánujete větší fyzickou zátěž, například několik hodinový sportovní výkon nebo vysoce intenzivní trénink, můžete přijmout větší množství L-karnitinu - maximálně do 5 gramů.

Doporučené množství a užívání L-karnitinu:

  • v malých dávkách 500-1000 mg,
  • užívání při jídle nebo po něm,
  • 1,5-3 g denně jako součást redukčních diet, v těhotenství, u vegetariánů a sportovců,
  • 3-5 g denně u sportovců před soutěží nebo při extrémně náročné a dlouhotrvající fyzické zátěži.

Nejlepších výsledků při redukci podkožního tuku lze dosáhnout při použití L-karnitinu na lačno, ve spojení s fyzickou aktivitou. Vhodné je Karnitin dávkovat spolu s jídlem a před tréninkem. Po 20:00 hod už jeho podávání není vhodné, protože může narušit usínání.

surové mäso

L-karnitín od Kompavy obsahuje 500 mg L-karnitín tartrátu v 1 kapsulke. Táto forma L-karnitínu je lepšie využiteľná v porovnaní s inými formami. L-karnitín tartrát – efektívne prenáša mastné kyseliny do mitochondrií, ktoré mastné kyseliny premieňajú na energiu. Bez L-karnitínu sa mastné kyseliny do mitochondrií nedostanú a telo nemôže spaľovať tuky. Táto látka predstavuje obľúbeného pomocníka pri chudnutí. Takti,0ež pomáha športovcom navýšiť množstvo energie počas športového výkonu. Užívanie L-karnitínu má pozitívny vplyv na naše psychické a fyzické zdravie.

Přínos L-karnitinu pro spalování tuků a pro organismus

  • přeměna tuků na energii (účinné spalování tuků) - několik vědecké studie potvrzují, že karnitin pomáhá při efektivním spalování podkožního tuku, snižuje hladinu špatného (LDL) cholesterolu a chrání játra před cirhózou,
  • podpora a zvyšování výkonu - dlouhodobě pracující svaly (vytrvalostní sporty, fyzicky náročná práce) získávají energii výlučně z tuků, a tedy nemohou bez karnitinu pracovat,
  • urychlení regenerace svalov - podávání karnitinu účinně snižuje tzv. svalový únavový syndrom (DOMS) a napomáhá rekonvalescenci,
  • ochrana srdečního svalu - karnitin chrání srdeční sval před přetížením, a také může být nápomocný při poruchách srdečního rytmu,
  • zajišťuje přísun energie do srdce a do buněk imunitního systému - pomáhá chránit srdce před poškozením a navyšuje imunitní potenciál.
  • zvýšená pohyblivost spermií - karnitin účinně zvyšuje pohyblivost a funkčnost spermií.