Osvěžení a protein? Určitě zkuste nový JUICY PROTEIN Více na...

Laktoferin - přírodní ochrana před viry
Laktoferin - přírodní ochrana před viry

Laktoferin - přírodní ochrana před viry

Laktoferin - přírodní ochrana před viry

Laktoferin je látka vrozené imunity, která se vylučuje exokrinních žlázami a neutrofily v místech infekce a zánětu. Jde o transportní protein vázající železo, který se přirozeně nachází v mléce (1 g / l) a jiných lidských sekretech jako jsou slzy, moč či průduškový sekret.

Obsah

Co se děje s viry pokud má tělo dostatek laktoferinu?

První literatura odkazující na laktoferin označuje tuto látku jako "červený protein z mléka." Později se zjistilo, že jde multifunkční protein vázající železo. Laktoferin se uvolňuje z neutrofilů v krvi a v zanícených tkáních. Má přímou antimikrobiální úlohu, protože omezuje množení a adhezi mikroorganismů (např. Bakterií a vláknitých hub), ale i virů a parazitů. Tento účinek je výsledkem schopnosti laktoferinu izolovat železo v biologických tekutinách a destabilizovat membrány mikroorganismů (3).

Laktoferin je přirozenou součástí kolostra

Laktoferin je látka vrozené imunity, která se vylučuje exokrinních žlázami a neutrofily v místech infekce a zánětu. Jde o transportní protein vázající železo, který se přirozeně nachází v mléce (1 g / l) a jiných lidských sekretech jako jsou slzy, sliny, moč či průduškový sekret. Nejbohatší na laktoferin je především bovinní (kravské) kolostrum (7 g / l), přičemž v krevním séru je tento transportní protein přítomný pouze ve stopovém množství (1). Koncentrace laktoferinu v lidském mlezivu je oproti bovinní o něco nižší, a to 5,3 g / l a klesá po prvním měsíci laktace na hodnotu přibližně 1 g / l.

Kolostrum (mlezivo) je tekutina produkovaná mléčnými žlázami savců bezprostředně před porodem. Kolostrum se na mléko přeměňuje během 2 - 3 dnů. U všech savců je mlezivo rozhodující pro přežití novorozence, protože prostřednictvím něj získává množství imunitních faktorů důležitých pro správný rozvoj organismu.

Stejně jako u jiných savců, první potrava novorozence významně ovlivňuje jeho zdraví a může modulovat jeho imunitní reakce po zbytek života. Imunitní systém novorozence není dokonale vyvinut, a proto je vysoce citlivý na patogeny či alergeny. Kolostrum, které se nachází v mateřském mléce obsahuje všechny nezbytné látky na budování obranyschopnosti organismu, včetně látky laktoferin.

Antiviroticky účinek laktoferinu

Interakce laktoferinu s buňkami prezentujícími antigen

Mezi buňkami prezentujícími antigen (APCs) mají makrofágy, dendritické buňky a B-buňky zásadní význam pro udržení tkáňové homeostázy a vrozených imunitních odpovědí. Makrofágy jsou vysoce fagocytární buňky, které hrají ústřední roli při regulaci infekčních onemocnění, buď přímo intracelulárním usmrcením mikroorganismů nebo sekrecí cytokinů s cílem inhibovat jejich replikaci. Dentritické buňky jsou heterogenní populace buněk, které jsou vysoce specializované na rozpoznávání antigenu, čímž řídí imunitní systém.. B-buňky zase využívají specifické povrchové receptory na zachycení cizích antigenů.

Laktoferin moduluje specifickou adaptivní imunitu

Laktoferín zprostředkuje klíčovou imunomodulační reakci - přemosťuje vrozené a získané funkce imunity pro správné odpovědi T- a B-lymfocytů. Značná pozornost laktoferinu se věnuje jeho potenciální roli při dozrávání a funkci buněk imunitného systému (4). Orální užívání laktoferinu zvyšuje sekreci imunoglobulinů (IgA a IgG). Studie naznačují, že laktoferin aktivuje B-lymfocyty, což následně umožňuje jejich interakci s T lymfocyty pro zvýšenou tvorbu protilátek (3). Vrámci získané imunitní reakce dominuje aktivita T-lymfocytů, které stimulují a aktivují makrofágy, výsledkem čehož je intracelulárně usmrcení patogenů. Při nadměrném množství vyloučených zánětlivých látek v těle může laktoferin zmírňovat stupeň zánětu, který při virových infekcích zhoršuje stav organismu.

Zvýšený zájem o účinky laktoferinu se spojuje s jeho antiviroticky vlastnostmi, díky kterým může hrát preventivní úlohu v boji proti současnému korona viru. Laktoferin přítomný v lidských sekretech je součástí nespecifického obranného systému - je důležitý při boji s virovými infekcemi, působí protizánětlivě na povrchy sliznic a je schopen regulovat metabolismus železa. Laktoferin může působit proti koronavírusovej infekci několika způsoby:

  1. Laktoferin blokuje vstup viru do buňky

Při virových infekcích se virus váže na povrch buňky s cílem proniknout do ní a rozmnožit se. Antiviroticky účinek laktoferinu se celkově projevuje zejména v počáteční fázi infekce, a to tím, že zabrání vstupu virových částic do hostitelských buněk. Laktoferin, podobně jako virus, se dokáže vázat na receptory přítomné na povrchu buněk, a tak chrání organismus před vznikem virového onemocnění (2).

  1. Lactoferin udržuje homeostázu železa a reguluje zánět

Železo je klíčovým prvkem pro všechny buňky, protože je základem pro replikaci DNA a výrobu energie nejen u lidí, ale iu mikroorganismů. Mezi několika faktory ovlivňujícími virové infekce a s nimi související zánětlivé procesy, je obsah volného železa v organismu. Zvýšený obsah volného železa negativně ovlivňuje průběh onemocnění, podporuje rozvoj viru a zhoršuje zánětlivé procesy v těle.

Když se volné železo nachází v organismu v nadměrném množství, dochází ke tvorbě reaktivních forem kyslíku (ROS), což způsobuje vznik oxidačního stresu. Tvorba ROS poškozuje bílkoviny, lipidové membrány, DNA a v neposlední řadě celé tkáně. Laktoferin zajišťuje správnou rovnováhu železa mezi tkáněmi / sekrety a krví, která je definována jako homeostáza železa.

Během virových infekcí je však homeostáza železa narušena. Při zánětech se blokuje odvádění železa z buněk do krve, čímž se snižuje koncentrace železa v séru a zvyšuje se jeho koncentrace v buňkách. To je příznivý stav pro rozmnožení viru a rozšíření infekčního onemocnění v organismu hostitele. Laktoferin zajišťuje transport železa z buněk do krve, čímž působí antiviroticky (2).

Nerovnováha železa v organismu vyvolaná korona virům a přidružené zánětlivé procesy mají rozhodující roli při šíření postižení orgánů. U pacientů pozitivních na onemocnění COVID-19 se ve většině závažných případů prokázaly masivní hladiny cytokinů. Nadměrné uvolňování prozánětlivých cytokinů se označuje jako cytokinová bouře. Po jejím spuštění začne organismus intenzivně bojovat proti infekci a eliminuje tak patogeny.

Nadměrná hladina cytokinů však může být hlavní příčinou přispívající k poškození vnitřních orgánů nebo biologických systémů (kardiovaskulární systém, nervový systém, nežádoucí kožní projevy či sepse). Laktoferin díky svým silným protizánětlivým a imunomodulačním vlastnostem působí jako účinná ochrana před vznikem virové infekce (2).

ZDROJE

  1. Sanchez, L., Calvo, M., & Brock, J. H. (1992). Biological role of lactoferrin. Archives of Disease in Childhood, 67(5), 657–661. doi:10.1136/adc.67.5.657
  2. Serrano G, Kochergina I, Albors A, Diaz E, Oroval M, Hueso G, et al. Liposomal Lactoferrin as Potential Preventative and Cure for COVID-19. Int J Res Health Sci. 2020;8(1):8-15.
  3. Siqueiros-Cendón, Tania; Arévalo-Gallegos, Sigifredo; Iglesias-Figueroa, Blanca Flor; García-Montoya, Isui Abril; Salazar-Martínez, José; Rascón-Cruz, Quintín (2014). Immunomodulatory effects of lactoferrin. Acta Pharmacologica Sinica, 35(5), 557–566. doi:10.1038/aps.2013.200
  4. Zimecki M, Kapp J, Machnicki M, Zalguski T, Wlaszczyk A, Kübler A, et al. Lactoferrin. Its role in maturation and function of cells of the immune system and protection against shock in mice. Adv Exp Med Biol 1998; 443: 331–6