Lékárníci pozor! Důležitá fakta o kolostru a imunitě
Lékárníci pozor! Důležitá fakta o kolostru a imunitě

Lékárníci pozor! Důležitá fakta o kolostru a imunitě

Lékárníci pozor! Důležitá fakta o kolostru a imunitě

Mléko je tekutina vylučovaná samicemi všech druhů savců, jejíž primární funkcí je zajištění kompletních výživových požadavků novorozence. Kolostrum nebo mlezivo je první mléko vylučováno savci bezprostředně po porodu. Představuje přibližně 0,5 % roční produkce mléka krávy, přičemž většina zdravých dojnic produkuje kolostra mnohem více než tele potřebuje (1).

Obsah

Premium Colostrum

Mlezivo v Premium Colostrum pochází z vybraných farem na severu Francie, z kontrolovaných chovů, z okolí francouzské mlékárenské společnosti, čímž je zajištěna jeho perfektní čerstvost. Krávy této společnosti jsou chovány na farmách, které využívají tradiční know-how, respektující přírodu a zvířata. Vysoká kvalita mléka je zaručena neustálou kontrolou a dodržováním nejpřísnějších podmínek. Díky speciálním analýzám RID (Radial Immuno Diffusion) každé dávky je Premium Colostrum zárukou standardizovaného obsahu 35 % aktivních imunoglobulinů (8).

Co obsahuje kolostrum?

Zloženie a fyzikálne vlastnosti kolostra sú veľmi variabilné kvôli veľkému počtu faktorov, ktoré ho ovplyvňujú, vrátane individuality organizmu, plemena či predpôrodnej výživy. Kolostrum vo všeobecnosti obsahuje menej laktózy a viac tukov, bielkovín, peptidov a tiež vitamínov a minerálov v porovnaní s mliekom vylučovaným neskôr po pôrode. S výnimkou laktózy, hladiny týchto prospešných látok rýchlo klesajú už počas prvých 3 dní laktácie. Kolostrum sa vyznačuje veľmi vysokou koncentráciou imunoglobulínu G (IgG), ktorá je pre novorodenca obzvlášť dôležitá pre budovanie pasívnej imunity (1). Výskum ukázal, že bovinné (kravské) kolostrum obsahuje viac ako deväťdesiat rôznych biologicky aktívnych látok (2).

Složení a fyzikální vlastnosti kolostra jsou velmi variabilní kvůli velkému počtu faktorů, které jej ovlivňují, včetně individuality organizmu, plemene či předporodní výživy. Kolostrum obecně obsahuje méně laktózy a více tuků, bílkovin, peptidů a také vitamínů a minerálů v porovnání s mlékem vylučovaným později po porodu. S výjimkou laktózy, hladiny těchto prospěšných látek rychle klesají již během prvních 3 dnů laktace. Kolostrum se vyznačuje velmi vysokou koncentrací imunoglobulinu G (IgG), která je pro novorozence obzvlášť důležitá pro budování pasivní imunity (1). Výzkum ukázal, že bovinní (kravské) kolostrum obsahuje více než devadesát různých biologicky aktivních látek (2).

kravské mlieko

Kolostrum na podporu imunity

Antimikrobiální vlastnosti a zabezpečení pasivní imunity proti infekci jsou rozhodující, zejména v prvních týdnech života kojence. Antibakteriální aktivita kolostra může přímo nebo nepřímo ovlivňovat patogeny stimulací střevní mikrobioty (2).

Složky kolostra na podporu imunity

Kolostrum obsahuje několik imunitních složek, a proto je možné jej využít pro podporu imunity v období přetrvávajících onemocnění.

  • Imunoglobuliny

Imunoglobuliny jsou látky bílkovinné povahy, které mají ochrannou biologickou aktivitu. Kolostrum obsahuje různé typy imunoglobulinů (IgA, IgM, IgG), přičemž nejvíce zastoupen typ je obvykle IgG (2). Imunoglobuliny jsou hlavním antimikrobiálním faktorem kolostra. Tvoří 70 - 80 % z celkového množství proteinů v kolostru, zatímco v mléce jsou imunoglobuliny obsaženy jen v množství 1 - 2 %. Imunoglobuliny jsou důležité zejména na ochranu před mikrobiálními infekcemi. Zvyšují systémovou imunitu a poskytují ochranu před širokou škálou bakteriálních toxinů (6).

  • Laktoferin

Laktoferin je glykoprotein vázající železo. V organismu se přirozeně vyskytuje ve více tělesných tekutinách. Vylučuje se například do kolostra, mléka, semenných tekutin, sekretů dělohy, slz či slin. Je považován za důležitou obrannou látku hostitelského organismu a bylo prokázáno, že vykazuje antimikrobiální, antioxidační, protizánětlivou aktivitu a reguluje imunitní reakci. Bovinní kolostrum obsahuje přibližně 1,5 g / L laktoferinu a má 77 % podobnost s lidským.

Antimikrobiální aktivita laktoferinu spočívá ve vázání iontů železa v organismu, čímž zvyšuje jejich biologickou dostupnost v lidském střevě a zabraňuje rozmnožování patogenních bakterií, které využívají železo jako zdroj živin. Laktoferin má také schopnost vázat se na povrch mikrobiální buňky a způsobit její fatální strukturální poškození (6).

kapsulky obsahujuce kolostrum

Při virových infekcích se virus váže na povrch buňky s cílem proniknout do ní a rozmnožit se. Antiviroticky účinek laktoferinu se celkově projevuje zejména v počáteční fázi infekce, a to tím, že se přednostně naváže na povrch buňky a zabrání vstupu virových částic do hostitelských buněk (7).

  • Lysozym

Lysozym je druh enzymu s antibakteriálními vlastnostmi, který poškozuje stěny bakteriálních buněk, což vede k usmrcení mikroorganismů. Je nezbytnou součástí vrozeného imunitního systému a ve velkém množství je obsažen v lidských sekretech jako jsou sliny, slzy a lidské mléko včetně kolostra.

  • Minerální látky

Mezi minerálními složkami obsaženými v kolostru je významný draslík, sodík, hořčík a vápník, které jsou zde přítomny buď jako ionty v roztoku, nebo jako koloidní látky navázané na mléčnou bílkovinu - kasein (2). Hořčík je silně propojen s vrozeným i získaným imunitním systémem. Hraje klíčovou roli v signálních drahách v organismu regulujících vývoj, homeostázu a aktivaci imunitních buněk. Podílí se na podpoře imunity jako kofaktor pro syntézu imunoglobulinů, snižuje uvolňování prozánětlivých látek v těle a ovlivňuje získanou imunitu regulací lymfocytů (3).

  • Vitamíny

V kolostru se nacházejí vitaminy rozpustné v tucích (vitamin A) i vitaminy rozpustné ve vodě (vitaminy skupiny B a vitamin C) (2,8). Z hlediska imunity je důležitý příjem vitamnů skupiny B. Ty zajišťují zvýšenou produkci protilátek a zlepšují komunikaci mezi buňkami imunity. Vitamíny skupiny B pomáhají nejen budovat a udržovat zdravý imunitní systém, ale mohly by potenciálně zabránit vzniku nebo snížit příznaky virových infekcí. Vitamin B2, B6 a B9 snižují množství prozánětlivých látek tvořících se v průběhu infekce, čímž zmírňují zánět v těle, zmírňují dýchací potíže a gastrointestinální problémy (4). Vitamin C je silný antioxidant přispívající k imunitní obraně a podpoře různých buněčných funkcí vrozeného i získaného imunitního systému (5).

Vitamíny skupiny B pomáhají nejen budovat a udržovat zdravý imunitní systém, ale mohly by potenciálně zabránit vzniku nebo snížit příznaky virových infekcí.

  • Růstové faktory

Růstové faktory hrají zásadní roli při opravě poškozených tkání. Urychlují regeneraci svalů, kůže, kostí nebo nervové tkáně a přispívají ke stimulaci spalování tuků v těle. Růstové faktory se často aplikují na místní popáleniny nebo poranění kůže (2).

Prospěšné účinky kolostra

Bovinní kolostrum je biologicky aktivní látka bohatá na živiny, které jsou důležité pro lidský organismus z hlediska modulace imunitního systému, posílení obranyschopnosti, regulování rovnováhy střevní mikroflóry i regenerace tkání. Imunitní složky obsažené v kolostru působí synergicky, což zvyšuje efektivitu jejich využití v lidském organismu v boji proti mikrobiálním a virovým onemocněním (2).

ZDROJE:

  • McGrath, B.A., Fox, P.F., McSweeney, P.L.H. et al. Composition and properties of bovine colostrum: a review. Dairy Sci. & Technol. 96, 133–158 (2016). https://doi.org/10.1007/s13594-015-0258-x
  • Dzik, Sara; Miciński, Bartosz; Aitzhanova, Indira; Miciński, Jan; Pogorzelska, Janina; Beisenov, Aripzhan; Kowalski, Ireneusz M. (2017). Properties of bovine colostrum and the possibilities of use. Polish Annals of Medicine, (), S1230801317300292–. doi:10.1016/j.poamed.2017.03.004
  • Dominguez, L.J.; Veronese, N.; Guerrero-Romero, F.; Barbagallo, M. Magnesium in Infectious Diseases in Older People. Nutrients 2021, 13, 180. https://doi.org/10.3390/nu13010180
  • Shakoor, Hira; Feehan, Jack; Mikkelsen, Kathleen; Al Dhaheri, Ayesha S.; Ali, Habiba I.; Platat, Carine; Ismail, Leila Cheikh; Stojanovska, Lily; Apostolopoulos, Vasso (2020). Be well: A potential role for vitamin B in COVID-19. Maturitas, (), S0378512220303480–. doi:10.1016/j.maturitas.2020.08.007
  • Carr, Anitra; Maggini, Silvia (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11), 1211–. doi:10.3390/nu9111211
  • Borad, Sanket G.; Singh, Ashish K. (2018). Colostrum immunoglobulins: Processing, preservation and application aspects. International Dairy Journal, (), S0958694618301444–. doi:10.1016/j.idairyj.2018.05.016
  • Serrano G, Kochergina I, Albors A, Diaz E, Oroval M, Hueso G, et al. Liposomal Lactoferrin as Potential Preventative and Cure for COVID-19. Int J Res Health Sci. 2020;8(1):8-15.
  • Ingredia Nutritional, Nutritional Data Sheet,, Oct. 19 (2012). www.ingredia-nutritional.com