Maltodextrin je oligosacharid (oligosacharidy se skládají z monosacharidů, které jsou navzájem propojeny kyslíkovými můstky), využívají ho sportovci a fyzicky aktivní lidé jako výhodný zdroj energie. Maltodextrin sestává z 15-20 glukózových jednotek, což je jednoduchý cukr sloužící jak rychle vstřebatelný zdroj energie pro každé lidské tělo. Na jednoduchou glukózu se štěpí v tenkém střevě. Produkt je lehce stravitelný, nezatěžuje žaludek a nezpůsobuje trávicí potíže.
Pokud se maltodextrin užije včas před výkonem a ve správném množství, vyčerpanému organismu dodá potřebnou energii pro dosažení maximálního výkonu. Také je ideálním zdrojem energie při superkompenzačných dietách. Je dobře rozpustný ve vodě, jeho příprava je proto rychlá a jednoduchá.
Maltodextrin je vhodné užívat na zvýšení energetického příjmu. Jelikož je to komplex složených cukrů, ihned po konzumaci dodává glukózu do krevního oběhu a vhodně tak doplňuje potřebný glykogen. Ve střevě se následně maltodextrin štěpí na samostatné molekuly glukózy, které se vstřebávají a stabilně zvyšují hladinu cukru v krvi. Maltodextrin je přirozeně bezlepkový a vhodný je i na tepelné zpracování.
MALTODEXTRÍN obsahuje:
- Maltodextrín – polysacharid, který je rozštěpen na kratší řetězce. Skládá se z 15 glukózových jednotek. Na jednoduchou glukózu se štěpí v tenkém střevě.