Trpíte intolerancí laktózy? Tipy, jak si s ní poradit
Trpíte intolerancí laktózy? Tipy, jak si s ní poradit

Trpíte intolerancí laktózy? Tipy, jak si s ní poradit

Trpíte intolerancí laktózy? Tipy, jak si s ní poradit

Lidé s intolerancí laktózy nejsou schopni zcela strávit cukr (laktózu) v mléce. V důsledku toho je mnohdy doprovází různé nežádoucí symptomy jako průjem, plynatost, nadýmání po jídle nebo pití mléčných výrobků. Stav, který se také nazývá malabsorpce laktózy, je obvykle neškodný, ale jeho příznaky mohou být nepříjemné. Stejně důležitou roli hraje i důsledně sestavená strava. Jak na ni?

Obsah

Příliš málo enzymu produkovaného v tenkém střevě (laktáza) je obvykle zodpovědné za intoleranci laktózy. Můžete mít nízké hladiny laktázy a přesto budete schopni strávit mléčné výrobky. Ale pokud jsou vaše hladiny příliš nízké, projeví se u vás intolerance laktózy, což vede k symptomům poté, co sníte nebo vypijete mléčné výrobky. Většina lidí s intolerancí laktózy však dokáže zvládnout tento stav, aniž by se museli vzdát všech mléčných potravin.

Symptomy

Příznaky a symptomy intolerance laktózy obvykle začínají 30 minut až dvě hodiny po jídle nebo po vypití nápojů, které obsahují laktózu. Běžné příznaky a symptomy zahrnují:

  • Průjem
  • Nevolnost a někdy i zvracení
  • Žaludeční křeče
  • Nadýmání
  • Plynatost

Příčiny

Laktózová intolerance nastává, když vaše tenké střevo neprodukuje dostatek enzymu (laktázy) pro trávení mléčného cukru (laktózy). Normálně laktáza přeměňuje mléčný cukr na dva jednoduché cukry – glukózu a galaktózu, které se vstřebávají do krevního oběhu přes střevní výstelku. Pokud máte nedostatek laktázy, laktóza ve vaší potravě se přesouvá do tlustého střeva místo toho, aby byla zpracována a absorbována. V tlustém střevě normální bakterie interagují s nestrávenou laktózou, což způsobuje příznaky a symptomy intolerance laktózy. V tomto případě doporučujeme zařadit výživový doplněk FytoEnzyme complex, který obsahuje komplex rostlinných trávicích enzymů, extraktů, olejů a bakterie mléčného kvašení Lactobacillus sporogenes, a to rovnou v jedné kapsli pro pomoc s trávením a lepším využitím živin. Je vhodným doplňkem, jako podpora při laktózové, ale i histaminové intoleranci – způsobí vám usnadnění trávení.

Rizikové faktory

Mezi faktory, které mohou způsobit, že vy nebo vaše dítě budete náchylnější k intoleranci laktózy, patří:

  • Zvyšující se věk - Intolerance laktózy se obvykle objevuje v dospělosti. Tento stav je méně častý u kojenců a malých dětí.
  • Etnická příslušnost - Laktózová intolerance je nejčastější u lidí afrického, asijského, hispánského a indiánského původu.
  • Předčasný porod - Předčasně narozené děti mohou mít snížené hladiny laktázy, protože v tenkém střevě se nevyvinou buňky produkující laktázu až do konce třetího trimestru.
  • Nemoci postihující tenké střevo - Problémy s tenkým střevem, které mohou způsobit intoleranci laktózy, zahrnují nadměrný růst bakterií, celiakii a Crohnovu chorobu.
  • Určité způsoby léčby rakoviny - Pokud jste měla radiační terapii rakoviny žaludku nebo máte střevní komplikace z chemoterapie, zvyšuje se vaše riziko vzniku intolerance laktózy.

Jak si sestavit vhodný jídelníček při intoleranci laktózy?

Při dodržování bezlaktózové diety je stále na výběr široká škála jídel. Zelenina, ovoce, ořechy a semena jsou opravdu žádoucími potravinami, protože dodávají vápník, riboflavin a vitamín D, kterých může být nedostatek, když člověk ze stravy vyloučí mléčné výrobky. Celá zrna a zdravé tuky vám naopak poslouží jako zdroje energie, které vám pomohou při vašich aktivitách a tréninku.

Maso, drůbež, mořské plody jsou vašimi primárními zdroji bílkovin pro obnovu a regeneraci svalů. Sója, luštěniny a fazole jsou také dobrým zdrojem bílkovin, zejména pro vegany a vegetariány. V případě pokud pravidelně cvičíte je vhodné zařadit protein LactoFree 90. Jedná se o „ultra čistý“ bezlaktózový syrovátkový protein vhodný pro osoby s laktózovou intolerancí, alergií na kasein, citlivým trávením a při low carb stravování. Obsahuje syrovátkový proteinový izol ,7 g aminokyselin BCAA v 1 dávce a vitamíny C, E a vitamíny skupiny B.

Při vaření zakomponujte do jídel bylinky a koření, které pomohou dodat vašim jídlům více chuti a vůně. Nápoje mohou být chutné i bez mléka a smetany. Je možné konzumovat vodu, džusy, čaje či kávu. Vhodným doplňkem do kávových nápojů je Collagen Coffee Cream, který je lahodnou alternativou kávy. Obsahuje MCT tuky bez laktózy (lehce stravitelné tuky, které se neukládají do zásob tuku a používají se jako rychlý zdroj energie pro tělo i mozek. Produkt je vhodný pro lidi s intolerancí na laktózu či pro ty, kteří chtějí zlepšit elasticitu pleti.

Potraviny, kterým je třeba se vyhýbat a na které si dát pozor

Mléčným výrobkům, jako jsou mléko, jogurt, máslo, sýry či různé smetany je třeba se vyhýbat hlavně proto, že jde o potraviny, které obsahují laktózu. Ačkoli tyto produkty mohou být jistou skupinou lidí tolerovány a nezpůsobí jim závažnější problémy, ale existují i ti, kterým vyvolají závažnější symptomy. Stále se však doporučuje, abyste se těmto produktům ve větší míře vyhýbali. Bezlaktózová strava by měla být nastavena individuálně, takže je také důležité vědět, že laktóza může být přítomna také v nemléčných potravinách. Takové potraviny jsou následující:

  • Chléb, sušenky,
  • Snídaňové cereálie,
  • Pekařské výrobky a dezerty,
  • Smetanové omáčky nebo salátové dresinky,
  • Čokolády a bonbóny,
  • Směsi na koláče a přísady na pečení,
  • Instantní káva – případně jiné směsi,
  • Slané lupínky a bramborové lupínky,
  • Zpracované maso, jako párky v rohlíku či klobásky.


Spotřebitelé se také musí naučit správně číst etikety na potravinách, aby se potravinám obsahujícím laktózu stále vyhýbaly. Štítky, které obsahují mléko, mléčnou sušinu, mléčné bílkoviny - jako je kasein a syrovátka, mléčné cukry/prášky, máslo/podmáslí, sýry a smetany jsou ty, kterých je třeba si na etiketách produktů důsledně všímat a hledat je, obzvláště pokud dodržujete bezla .