Omega-3 mastné kyseliny jsou pro organismus velmi důležité a vyskytují se především v tučných mořských rybách. Omega-3 mastné kyseliny si naše tělo neumí vytvořit samo, proto je třeba jejich hladinu v těle neustále doplňovat. Nejnovější výzkumy ukazují, že většina populace má nedostatek omega-3 mastných kyselin. Jejich přísun je doporučeno zvýšit zejména z důvodu, že mají příznivý vliv na snížení hustoty krve - brání shlukování krevních destiček vedoucích k mozkové mrtvici, udržují správnou hladinu cholesterolu a správnou činnost mozku - zlepšují koncentraci a paměť. Omega-3 mastné kyseliny podporují normální stav zraku, protože mají velmi příznivý účinek na sítnici oka.
Omega-3 mastné kyseliny jsou tvořeny kyselinou eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenová (DHA). Pro lidský organismus jsou tyto dvě mastné kyseliny naprosto nezbytné a jejich nedostatek vede k degeneraci těla v mnoha směrech.
Přijímání Omega-3 mastných kyselin je důležitý i pro těhotné ženy, aby zajistily děťátku správný vývoj mozku. Rovněž zajistí lepší průběh těhotenství díky udržení zdravých cév a dobrého krevního tlaku.
Nedostatek omega-3 mastných kyselin se může projevit zvýšenou únavou, suchou pokožkou, zhoršenou pamětí a koncentrací, lámáním nehtů a vlasů či zácpou.
OMEGA-3 obsahuji:
- Rybí olej – kombinace kyselin EPA a DHA, které přispívají k normální činnosti srdce, mozku a zdraví. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg EPA a DHA.