Žaludeční a dvanásterníkové vředy
Žaludeční a dvanásterníkové vředy

Žaludeční a dvanásterníkové vředy

Žaludeční a dvanásterníkové vředy

Vředová onemocnění se označují jako peptické vředy. Ty se mohou vyskytovat v oblasti žaludku, jícnu a na dvanácterníku. Sliznice žaludku je tvořena epitelem uspořádaným do řasinek a na jejím povrchu vyúsťují trubkovité žlázky. Ty produkují hlen (mucin), který obaluje vnitřní stěnu neboli má ochrannou funkci a žaludeční šťávy.

Vředová onemocnění se označují jako peptické vředy. Ty se mohou vyskytovat v oblasti žaludku, jícnu a na dvanácterníku.

Sliznice žaludku je tvořena epitelem uspořádaným do řasinek a na jejím povrchu vyúsťují trubkovité žlázky. Ty produkují hlen (mucin), který obaluje vnitřní stěnu neboli má ochrannou funkci a žaludeční šťávy

V žaludeční šťávě je obsažena převážně voda (téměř 99%), soli, ionty, kyselina chlorovodíková (HCl), pepsin, gastrin, chymosin, lipáza a spolu tvoří bezbarvou až nažloutlou tekutinu s velmi kyselým pH. Za den se jí vyprodukuje za normálních okolností asi 1,5 až 2l této šťávy. 

Žaludek je místo, který se s těmito šťávami dostává do přímého kontaktu fyziologicky. Jejich funkcí je ochrana žaludku, ničení choroboplodných zárodků a rozkládání potravy.

Různými patologickými procesy nebo chemicky (stravou, léky) se však tvorba žaludečních šťáv zvyšuje (hyperacidita) a na žaludek působí destruktivníTo může způsobovat různé problémy a potíže. 

Bolesti v oblasti břicha mohou být příznakem vzniku vředů. Problémem je snadná zaměnitelnost žaludečních a dvanáctníkových vředů na základě Indikační samotné bolesti. Vředy se nemusí totiž až tak lišit typem bolesti jako spíše tím, kdy se bolest objevuje či nalačno nebo po příjmu potravy.

Žaludeční vředy vznikají při poškození sliznice žaludku následkem působení kyselých žaludečních šťáv. Hlavním předpokladem pro vznik žaludečních vředů je podle statistik bakterie Helicobacter pylori, jejíž rovněž vyhovuje kyselé prostředí žaludku. Právě z tohoto důvodu je vhodné upravit a harmonizovat prostředí žaludku, aby v něm bakterie Helicobacter pylori, ani žaludeční vředy nenacházely vhodné prostředí. 

Bolest žaludku může být pálivá, bodavá nebo tupá. Objevuje se v nadbřišku nebo pod hrudní kostí na pravé straně. Bolest nastupuje buď během jídla nebo po jídle. Může přijít také v noci nebo po probuzení. 

Pokud je bolest způsobována jídlem, příznakem žaludečních vředů může následovat úbytek hmotnosti či ztráta chuti k jídlu. 

Mezi příznaky žaludečního vředu patří také nadýmání, nechutenství, nevolnost a v pozdějších stádiích dokonce i samotné vracanie.Pri vracení či stolici se může objevit krev. Dalším příznakem žaludečního vředu je ospalost a únava. 

Dvanáctníkové vředy na rozdíl od žaludečních postihují většinou mladších lidí. Rizikové pro vznik duodenálních vředů je vynechávání snídaně a obzvlášť nebezpečné je pití kávy nalačno. Dalšími nebezpečnými faktory jsou cigarety, alkohol, káva, kořeněná jídla, nadměrné užívání některých druhů léků zejména analgetik. 

Hlavním příznakem jsou bolesti v oblasti žaludku. Bolest se projevuje nalačno. Obvykle 2-6 hod po jídle, případně v noci. Příjmem potravy zvyknou bolesti ustoupit .. Dalšími příznaky duodenálních vředů jsou nevolnost, nevolnost a pálení žáhy. 

Žaludeční vředy se mohou zahojit i bez lékařem předepsaných léků. 

Musí být však dodrženy optimální podmínky, a tedy minimalizovány všechny rizikové faktory. Především šetrná strava, regenerace organismu, kvalitní a dostatečný spánek, snížení stresu. Vyvarovat se třeba také lékem které by mohly dráždit žaludek a bakterii Helicobacter pylori - její přítomnost v organismu můžeme zjistit jednoduchým diagnostickým testem. 

U lidí trpících tímto problémem se doporučuje šetřící dieta. Během ní by měly být upřednostňovány vařené a dušené pokrmy a vyhýbat se teplotním extrémům příliš studené, či příliš horká jídla, aby se zbytečně nedráždil žaludek. 

Vhodným doplňkem při léčbě jsou přírodní výživové doplňky a to: 

Vitamín U. Jde o derivát aminokyseliny methioninu (methyl - methionin sulfonium chlorid) Je to čistě přírodní látka nachází se v zelí, listech zelené zeleniny a také ve žloutku. Probiotika - Probiodom (2,5 miliardy probiotických kultur) ty zajišťují dobré trávení a jsou přítomny v celé trávicí soustavě. Důležité je aby strava měla dostatečný obsahem vlákniny (cenný zdroj vitamínů, minerálů, antioxidantů) Belly Fyto Detox. Je to kombinace rozpustné a nerozpustné vlákniny obohacena o 10 přírodních rostlinných extraktů, dále obsahuje lněnou mouku a vitaminy skupiny B, vitamin C a E. Komplex trávicích rostlinných enzymů, extraktů a olejů najdeme v produktu FytoEnzým Complex, kterým zajistíme lepší trávení potravy především bílkovin, cukrů, tuků.

Ing. Marta Gavačová

obchodný reprezentant pre lekárne