Myslíte si, že máte dostatek vitaminu D? Pozor, budete překvapeni!
Myslíte si, že máte dostatek vitaminu D? Pozor, budete překvapeni!

Myslíte si, že máte dostatek vitaminu D? Pozor, budete překvapeni!

Myslíte si, že máte dostatek vitaminu D? Pozor, budete překvapeni!

Slyšeli jste už o „slunečním vitamínu“? Je jím právě vitamín D. A přináší výhody téměř celému lidskému organismu. Jaké jsou účinky vitamínu D? Cirkulací krevního oběhu napomáhá vstřebávání vápníku a fosforu, a tak přispívá k udržení zdravých a pevných kostí. Říká vám něco déčko a imunita? Vitamin D se významně podílí na zdraví imunitního i kardiovaskulárního systému. Co když máte nedostatek vitamínu D? Jak správně užívat vitamín D? Zda kolik vitamínu D denně máte přijmout a mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Obsah

Co je to vitamín D?

Vitamin D je vitamín rozpustný v tucích, což znamená, že je třeba jej přijímat spolu s tukem za účelem jeho nejlepšího využití. Existuje několik typů vitamínu D, ale pro lidské tělo jsou nejdůležitější vitamín D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol).

  • Vitamin D2 se nachází převážně v potravinách (zejména v houbách),
  • zatímco vitamin D3 si lidské tělo syntetizuje samo nebo jej přijímáme například z ryb či vajec. Tělo produkuje vitamín D z cholesterolu pomocí procesu, který je spuštěn působením slunečního záření na pokožku, právě proto se mu říká „sluneční vitamín“.

Zejména během chladnějších ročních období, kdy se méně vystavujeme slunečnímu záření, často náš organismus trpí nedostatkem vitamínu D. Vzhledem k faktu, že jen velmi málo potravin jej obsahuje přirozeně, vitamín D3 ve formě výživových doplňků je pro nás výborným pomocníkem.

Jaké jsou účinky vitamínu D na lidský organismus?

Tento důležitý vitamín se odlišuje od ostatních tím, že jej tělo dokáže samo syntetizovat. Hraje významnou roli při více procesech v organismu. Prozkoumejme detailnější jednotlivé účinky vitamínu D na lidský organismus. K čemu je dobrý vitamín D?

  • Zdravé kosti

Vitamin D významně ovlivňuje vstřebávání a regulaci vápníku, a tak přispívá ke zlepšení stavu kostí i svalů. Pokud lidský organismus trpí deficitem vitamínu D, tak i absorpce vápníku je nižší a tělo je nuceno získávat vápník z kostí, což vede ke snížení jejich kvality. Kosti jsou v takovém případě slabé a zvyšuje se riziko zlomenin či osteoporózy.

Výzkumy dokazují, že vitamín D může výrazně napomoci ke snížení výskytu zlomenin a zvyšování svalové síly.

  • Ochrana respiračního systému

Zájem o vliv vitamínu D na dýchací systém člověka, resp. jeho ochranný vliv vůči respiračním onemocněním, se datuje již od roku 1930, kdy řada odborníků zkoumala konzumaci oleje z tresčích pečení jako možnou alternativu při snížení pracovní neschopnosti pracovníků továren v důsledku respiračních infekcí horních cest dýchacích.

Téměř o 100 let později s výskytem pandemie onemocnění COVID-19 vzrůstá i zájem o studium protektivních účinků vitamínu D.

Některé studie posledního desetiletí potvrdily mírný ochranný účinek vitamínu D vůči respiračním infekcím. Vzhledem k tomu, mnozí odborníci uvažují o suplementaci vitamínem D jako možnou prevencí a účinném pomocníkovi při léčbě onemocnění vyvolaného koronavirem.

  • Imunitní systém

Výzkumy realizované na univerzitě v Kodani potvrdily, že vitamín D hraje klíčovou roli při aktivaci lidského imunitního systému (T buňky) proti virům a bakteriím.

Pro posílení imunitního systému je zejména v období podzimu či na jaře, kdy je chladnější počasí pro náš imunitní systém zkouškou, vhodné nakopnout jeho fungování za pomoci dalších účinných výživových doplňků, mezi něž patří jednoznačně:

  • L-lysin - účinná přírodní látka v boji proti virům. Příznivě podporuje funkci imunitního systému a pomáhá zabraňovat propuknutí různým virovým infekcím.
  • Colostrum - nutriční látka sloužící jako první potrava savců během prvních pár hodin po narození. Dodává nenahraditelnou kombinaci imunitních a růstových látek, které zajišťují podporu imunity a výživu pro celkový zdravý vývoj organismu.
  • Lactoferin – látka se schopností vázat a přenášet železo, a tím příznivě působit na imunitní systém.
  • Vitamin C – podporuje imunitní systém, zajišťuje detoxikaci jater a zároveň snižuje oxidační stres.
  • Nálada

Studie ukázaly, že lidé trpící depresí a úzkostmi mají často nedostatek vitamínu D. Není však jasné, zda tento nedostatek přispívá k depresi nebo deprese mění chování nemocného člověka (např. stravovací návyky, čas strávený venku), v důsledku čehož vzniká deficit vitamínu D.

  • Rakovina

Množství studií naznačovalo schopnost vitamínu D působit jako prevence rakoviny prsu a prostaty. V případě rakoviny tlustého střeva, jejíž výskyt je stále frekventovanější, se také diskutuje o možnosti prevence. Nejnovější studie potvrdily, že lidé s vyšším obsahem vitamínu D v krvi byli podstatně méně náchylní k rakovině tlustého střeva.

  • Hubnutí

Některé studie naznačují souvislost mezi obezitou a nízkou hladinou vitamínu D. Jedna ze zmíněných studií dokonce uváděla, že suplementace vitamínem D u obézních lidí v kombinaci se sníženým příjmem kalorií může vést k jednodušší ztrátě hmotnosti.

  • Zdraví kardiovaskulárního systému

Mnohé studie našli souvislost mezi sníženou hladinou vitamínu D v krvi a výskytem obezity spolu s vyšším krevním tlakem. Některé studie poukazují na schopnost vitamínu D pomoci snížit krevní tlak.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu D?

Nedostatek vitamínu D je velmi běžný a může být způsoben nedostatečným vystavením slunečnímu záření, nedostatečným příjmem déčka ve stravě nebo problémy s jeho vstřebáváním. Výzkum dokazuje, že více než miliarda lidí na celém světě má nedostatek vitamínu D. Jaké jsou příznaky deficitu vitamínu D:

  • svalová slabost a bolesti
  • slabé kosti
  • snížená výkonnost
  • únava
  • ztráta vlasů
  • deprese
  • hypertenze
  • zánět
  • artritida
  • ekzém.

Jaké potraviny jsou zdrojem vitamínu D?

V čem je vitamin D? Je obtížné získat dostatek vitamínu D3 pouze ze stravy, zvláště pokud se nejedná o stravu bohatou na níže uvedené potraviny. Kde tedy je vitamín D? V čem je vitamin D obsažen? Jaké potraviny obsahují vitamin D?

Potraviny obsahující vitamín D

  • olej z tresčích jater (1360 IU/100g)
  • tresčí játra (10 000 IU/100g)
  • mateřské mléko (0-10 IU/100g)
  • kravské mléko (0,3 - 54 IU/100g)
  • sýr (12 IU/100g)
  • vejce (28 IU/100g)
  • smetana (50 IU/100g)
  • sleď (330 IU/100g)
  • losos (220 – 440 IU/100g)
  • sardinky (1500 IU/100g)
  • hovězí játra (8 - 40 IU/100g)  

Jaké jsou další možnosti doplňování vitamínu D?

Řekli jsme si, co obsahuje vitamín D. Pokud ale chcete zvýšit hladinu vitamínu D i jinak než ze stravy, jsou zde i další možnosti. Můžete užívat doplňky výživy, které jej obsahují nebo se vystavovat častěji slunečnímu záření.

Doplňky stravy

Představují nejjednodušší způsob, jak zajistit dostatek kvalitního vitamínu D3 každý den. Mnohé vědecké studie dokazují, že suplementace vitamínu D3 ve formě výživových doplňků je stejně účinná jako ta přirozená, získaná prostřednictvím slunečního záření či potravin. Ty mohou být v různé formě.

Sluneční záření

V případě interakce ultrafialového záření B (UV B) ze slunce a specializovaných buněk - receptorů vitamínu D v lidské kůži se spustí reakce spojená s produkcí vitamínu. Na druhé straně je však třeba být opatrní. Někteří odborníci doporučují 10 – 15 minut (několikrát týdně) nechráněné expozice na slunci za účelem udržení potřebné hladiny vitamínu D. Jiné studie však tvrdí, že neexistuje zcela bezpečný způsob, jak zajistit dostatečný příjem vitamínu D ze slunce bez zvýšení rizika rakoviny kůže.

Proto je vhodná kombinace všech tří zdrojů v té správné míře - vystavovat se rozumnému množství slunečního záření v kombinaci se správnými výživovými doplňky a vhodně zvolenou stravou.

Jaká je potřebná denní dávka vitaminu D?

Dostatečnou denní dávku vitamínu D nelze přesně určit, nakolik toto množství závisí na mnoha faktorech – věk, rasa, aktuální roční období, vystavování se slunečnímu záření, území, na kterém žijeme a podobně. Jaká je tedy doporučená denní dávka vitamínu D? Denní doporučená dávka vitamínu D pro dospělého se pohybuje od 600 IU (15 mg) do 4000 IU (100 mg).

Americký institut medicíny doporučuje nabýt minimálně 400 – 800 IU, což představuje 10 – 20 mikrogramů vitamínu D, přičemž tato dávka by měla obecně platit pro 97,5 % populace, která se vystavuje slunečnímu záření ve standardních množstvích.

Při realizaci jedné studie, jejímiž účastníky byli zdraví dospělí lidé, zjistili, že pro pořízení dostatečné hladiny vitaminu D je nezbytné přijmout 1120 – 1680 IU zmíněného vitaminu.

Institut medicíny (IOM) za bezpečnou horní hranici příjmu vitamínu D považuje 4000 IU, proto je důležité se při vyšším příjmu poradit se svým lékařem.

Vitamin D pro těhotné se doporučuje v množství 600-800 IU denně nebo více.

Je vhodný vitamin D pro miminka? Doporučená denní dávka vitaminu D pro děti je podle věku:

  • Kojenci do 1 roku (100 IU)
  • Děti starší než 1 rok (min. 600 IU)

Jaká by měla být správná hodnota vitamínu D v krvi?

Hodnoty vitamínu D se liší v závislosti na jednotlivých odborníkech. Někteří hodnotí za dostatečnou hladinu vyšší než 20 ng/ml. Další jsou přesvědčeni, že by hodnota vitamínu D v krvi neměla být nikdy nižší než 30 ng/ml.

IOM stanovila pravidla pro měření vitamínu D v krvi takto:

  • Dostatečné množství – více než 20 ng/ml (50 nmol/l), přičemž tvrdí, že až 97,5 % populace nezbytně potřebuje mít hodnoty vitamínu D vyšší než 20 ng/ml.
  • Nedostatečné množství – méně než 20 ng/ml (50 nmol/l).
  • Deficit vitaminu D – méně než 12 ng/ml (25 nmol/l).

Jaký je vhodný způsob a forma užívání vitamínu D?

Užívání vitamínu D by mělo být přizpůsobeno individuálním potřebám, zdravotnímu stavu a životnímu stylu každého jednoho z nás. Kdy užívat vitamín D?

  • Pro některé lidi může být nejlepší doba k užívání vitamínu D ráno, aby se zvýšila energičnost a pomohlo tělu získat potřebný vitamín D na začátku dne.
  • Jiní lidé raději užívají vitamín D po jídle, aby se minimalizovalo riziko nevolnosti nebo podráždění trávicího systému.
  • S jídlem obsahujícím tuky jako jsou avokádo, ořechy nebo ryby.

Vitamin D je dostupný ve více formách, které se liší ve dávkování a způsobu použití. Mohou to být tyto nejčastější formy vitamínu D:

  • tablety a tobolky,
  • vitamin D kapky, které se mohou aplikovat pod jazyk nebo smíchat s jídlem nebo nápojem
  • žvýkací tablety
  • spreje, které se aplikují přímo do úst. Tato forma nabízí rychlou absorpci vitamínu
  • v některých případech může lékař předepsat injekční formu vitaminu D

Jaký je rozdíl mezi vitamínem D a vitamínem D3?

Vitamin D3 je forma vitamínu D známá jako cholecalciferol. Nachází se zejména v živočišných produktech – mořské plody, játra a vajíčka. V lidském organismu se přeměňuje na využitelnou formu vitamínu D.

Kdy byste měli užívat vitamín D3?

Vitamin D3 je vitamín rozpustný v tucích, což znamená, že je třeba jej přijímat spolu s tukem za účelem jeho nejlepšího využití. Nezáleží tedy na tom, zda jej užíváte ráno, odpoledne nebo večer za předpokladu, že jej budete užívat s jídlem, které obsahuje určité množství tuku.

Za nejefektivnější se považuje lipozomální forma vitamínu D3, která se téměř úplně vstřebává ve střevě, odkud putuje na určené místo v organismu.

Proč je vitamín D nezbytný pro kojence?

Vitamin D je pro děti mimořádně důležitý. Téměř každá maminka novorozence má na receptu předepsaný vitamín D z důvodu prevence deficitu vitamínu D, který je důležitou výživou pro správný vývoj kostí dítěte. Při vysokém deficitu vitamínu D dětem hrozí výskyt a rozvoj příznaků křivice, nemoci, kterou trpělo množství chudých dětí v období 19. století – nohy do písmene O, křivá páteř, zduřelá žebra a zápěstí.

Mnohé studie se zabývaly funkcí vitamínu D3 při vývoji mozku dítěte. Mnohá zjištění naznačují, že nízký mateřský vitamín D3 má skutečně vliv na vyvíjející se dětský mozek.

Jak se projevuje nadbytek vitamínu D v organismu?

Je možné předávkovat se vitamínem D? I když je esenciální pro zdraví, nadměrné užívání může vést k nežádoucím účinkům. Vitamin D3 je obecně bezpečný a skutečně velmi prospěšný pro lidský organismus v doporučených množstvích. Pokud však budete užívat příliš mnoho vitamínu D3, může vykazovat toxické účinky.

Nadměrný příjem vitamínu D3 může způsobit přebytečné vstřebávání vápníku, které vede ke stavu zvanému hyperkalcémie (zvýšená hladina vápníku v krvi). Stavu spojeného se sníženou kvalitou kostí, zhoršením fungování mozku i srdce a následně může vést k tvorbě ledvinových kamenů.

Nejčastější příznaky předávkování vitamínem D:

  • nevolnost
  • zvracení
  • svalová slabost
  • změny nálady
  • bolest
  • zmatek
  • ztráta chuti k jídlu
  • dehydratace
  • nadměrné močení
  • nadměrná žízeň.

Extrémně vysoké hladiny vitamínu D3 mohou vést k selhání ledvin, nepravidelnému srdečnímu tepu, či dokonce způsobit i smrt. Proto je důležité dodržovat doporučenou denní dávku tohoto vitamínu aby jste předešli komplikacím.

___________________________________________________________________________

ZDROJE

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21118827/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12499343/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18541590/

https://www.pharmacytimes.com/view/august-2021-interactive-case-studies

https://www.casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2020/08/06.pdf

https://dm5migu4zj3pb.cloudfront.net/manuscripts/113000/113010/cache/113010.1-20201218131453-covered-e0fd13ba177f913fd3156f593ead4cfd.pdf

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2567.2011.03482.x

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030645220300040X

https://www.verywellhealth.com/vitamin-d3-5082500

https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618#benefits

https://www.upjs.sk/public/media/16345/Bacova_prepracovany_clanok_cely_s_grafmi_(2).pdf

https://www.casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2020/08/06.pdf

https://www.sysrevpharm.org/articles/vitamin-d3-for-health-and-muscle-functions-of-athletes.pdf

<a href='https://www.freepik.com/vectors/food'>Food vector created by pch.vector - www.freepik.com</a>