Střevní bakterie Helicobacter pylori opět útočí
Střevní bakterie Helicobacter pylori opět útočí

Střevní bakterie Helicobacter pylori opět útočí

Střevní bakterie Helicobacter pylori opět útočí

S jarem přichází nejen slunečné počasí, ale také bakterie, které ve výrazné míře umí potrápit lidský organismus. Helicobacter pylori je jednou z nejčastěších infekcí lidského těla v aktuálním období, a proto pokud jste zatím neslyšeli o vitaminu U, věnujte mu nyní dostatečnou pozornost. Rozhodně patří k méně skloňovaným vitamínům, ale má schopnost zlepšit několik problémů souvisejících se žaludkem, jako je zánět, překyselení, nadýmání či špatné trávení.

Obsah

Helicobacter pylori (dále jen H. Pylori) je stále jednou z nejběžnějších bakteriálních infekcí na celém světě, která oslabuje přirozenou obranyschopnost žaludku. Jedná se o rozšířený spirálovitý hůlkový mikroorganismus, který se usídluje ve sliznici žaludku a dvanáctníku u dospělých i dětí. H. Pylori je, tedy původcem mnoha žaludečních onemocnění. U některých infikovaných jedinců se může dokonce vyvinout symptomatická gastritida, vředy žaludku nebo dvanáctníku či adenokarcinom žaludku (rakovina) a mnohé jiné. H. Pylori se také spojuje s anémií z nedostatku železa či s nedostatkem vitamínu B12.

Rovněž je důležité podotknout, že infekce je velmi běžná ve východní Evropě, ale i v Africe či ve většině asijských zemí, a proto, pokud cestujete, prevence a vhodná strava hraje důležitou roli tak jako následná léčba, pokud už se bakterie usídlí ve vašem těle .

Příznaky


Příznaky nežádoucí bakterie v organismu je obtížné rozpoznat hned v začátcích, protože jsou nepatrné a mnozí si je zaměňují s běžnými trávicími obtížemi. V úvodních fázích expanze se můžete setkat se sníženou chutí k jídlu, tlakem v horní části žaludku, rovněž vás může potrápit nadýmání či zápach z úst nebo horší trávení. Odhalení bakterie je důležité zejména v počátečním stadiu, protože tehdy je infekce nejlépe léčitelná.

Helicobacter a probiotika

Probiotika jsou skupinou prospěšných bakterií, které zvyšují rychlost vyléčení infekcí H. Pylori různými mechanismy, jelikož stabilizují a posilují přirozenou střevní slizniční mikrobiální bariéru. Kvalitní probiotika H. Pylori postupně ničí tak, že snižují kolonizaci trávicího traktu touto bakterií a, ačkoli H. Pylori zcela nezničí, růst infekce a vzniklý zánět žaludku však dokonale utlumí. Přispívají k ochraně sliznice žaludku a prospěšnost probiotik byla dokonce prokázána iu dětí, a to zejména během trávicích obtíží, při rotaviru, infekcích, průjmech, po užívání antibiotik, syndromu dráždivého tračníku a pod. K normální funkci trávení může naopak přispět vitamín U.

Vitamin U - benefity

Když se v padesátých letech minulého století začal zkoumat vitamín U, některé studie naznačovaly, že pití 1 litru (945 ml) zelné šťávy denně pomáhalo hojit střevní vředy 4 až 5krát rychleji než standardní protivředová terapie, která byla tehdy běžně dostupná. Již v té době vědci potvrdili, že tyto účinky byly částečně způsobeny více živinami, ale také dostatečným přísunem vitamínu U.

Vitamin U je již léta nejčastěji spojován s léčbou žaludečních vředů, přestože plní svou funkci i při zlepšení trávení, posiluje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, urychluje hojení ran a v jistém směru chrání i před potravinovými alergiemi. Rovněž může ochránit vaše plíce, játra a ledviny před poškozením a také má příznivý vliv na enzymatické funkce a podpoření funkce trávicího traktu, především žaludku. Jeho hlavním úkolem je regulovat vylučování žaludečních šťáv, čímž pomáhá udržovat optimální pH v žaludku. Přispívá k ochraně sliznice žaludku a příznivě ovlivňuje celkovou funkci trávicího systému.

Pro koho je produkt určen

  • Pro osoby s citlivým žaludkem
  • Při podráždění žaludku a střev a rozličných nepříjemných pocitech s trávením
  • Pro lidi náchylné ke vzniku žaludečních vředů
  • Pro lidi užívající léky, které ovlivňují tvorbu žaludeční kyseliny
  • Po onemocněních, která způsobují poškození sliznice žaludku
  • Při nadměrné produkci žaludeční kyseliny a refluxu

Strava

Konzumací některých druhů zeleniny si můžete rovněž zajistit přísun vitamínu U, jelikož se jedná o přírodní látku, která se přirozeně vyskytuje v potravinách. Co byste tedy měli zahrnout do svého jídelníčku, abyste zvýšili příjem této sloučeniny?

  • Zelí,
  • Brokolice,
  • Růžičková kapusta, Kapusta
  • Chřest
  • Listová zelenina
  • Hrách
  • Špenát